Posted on

South Sea Pearl Indonesien

Indonesien South Sea Pearl

Indonesien är världens största ögrupp med rikt fiske och maritima produkter. En av sådana produkter är South Sea pärlan, utan tvekan en av de bästa typerna av pärlor. Indonesien är inte bara utrustad med rika naturresurser, utan har också ett överflöd av hantverkare med hög hantverksskicklighet.

Med den här artikeln ger vi dig en annan speciell indonesisk produkt, South Sea-pärlan. Som ett land beläget vid korsningen av två hav och två kontinenter, visar den indonesiska kulturen en unik blandning formad av lång interaktion mellan inhemska seder och flera utländska influenser. Indonesiens rika kulturarv erbjuder världen en mängd olika hantverk av pärlsmycken.

Abdurrachim.com Pearl Wholesale Whatsapp : +62-878-6502-6222

Indonesien, en av världens främsta spelare, har tillverkat och exporterat pärlor till den internationella marknaden, som Australien, Hong Kong, Japan, Sydkorea och Thailand. Enligt statistiken ökade exportvärdet av pärlor med 19,69% i genomsnitt per år under perioden 2008-2012. Under de första fem månaderna av 2013 nådde exportvärdet 9,30 USD miljon.

Högkvalitativa pärlor har betraktats som ett av de dyrbara skönhetsföremålen i många århundraden, i paritet med andra ädelstenar. Tekniskt sett produceras en pärla inuti en levande skalad molusk, i mjukvävnaden eller manteln.

Pearl är gjord av kalciumkarbonat i minut kristallin form, precis som skalet på ett lugn, i koncentriska lager. En idealisk pärla skulle vara perfekt rund och slät men det finns många andra former av päron, kallade barockpärlor.

Abdurrachim.com Pearl Wholesale Whatsapp : +62-878-6502-6222

Eftersom pärlor huvudsakligen är gjorda av kalciumkarbonat kan de lösas i vinäger. Kalciumkarbonat är känsligt för även en svag syralösning eftersom kristallerna av kalciumkarbonat reagerar med ättiksyran i vinägern för att bilda kalciumacetat och koldioxid.

Naturpärlor som uppstår spontant i naturen är de mest värdefulla men är samtidigt mycket sällsynta. Pärlor som för närvarande finns tillgängliga på marknaden är mestadels odlade eller odlade från pärlostron och sötvattensmusslor.

Imiterade pärlor tillverkas också i stor utsträckning som billiga smycken även om kvaliteten är mycket lägre än de naturliga. Konstgjorda pärlor har dålig iriserande och är lätt att skilja från naturliga.

Kvaliteten på pärlor, både naturliga och odlade, beror på att de är pärlemor och skimrande liksom det inre av skalet som producerar dem. Medan pärlor mestadels odlas och skördas för att göra smycken, har de också sytts på påkostade kläder samt krossats och använts i kosmetika, mediciner och i färgblandningar.

Typer av pärlor

Pärlor kan delas in i tre kategorier baserat på dess bildande: naturliga, odlade och imitationer. Före utarmningen av naturpärlor, för ungefär ett sekel sedan, var alla pärlor som upptäcktes naturpärlor.

Idag är naturpärlor mycket sällsynta och säljs ofta på auktioner i New York, London och andra internationella arenor till investeringspriser. Naturpärlor är per definition alla typer av pärlor som bildas av en slump, utan mänsklig inblandning.

De är en produkt av slumpen, med en början som är irriterande som en grävande parasit. Chansen för denna naturliga händelse är mycket liten eftersom det beror på ovälkommet intrång av främmande material som ostronet inte kan driva ut ur kroppen.

En odlad pärla genomgår samma process. När det gäller naturpärlor, arbetar ostronet ensamt, medan odlade pärlor är produkter av mänsklig inblandning. För att få ostronet att producera pärlor, implanterar en tekniker medvetet det irriterande ämnet inuti ostronet. Materialet som implanteras kirurgiskt är en skalbit som kallas Pärlemor.

Denna teknik utvecklades av den brittiske biologen William Saville-Kent i Australien och fördes till Japan av Tokichi Nishikawa och Tatsuhei Mise. Nishikawa beviljades patentet 1916 och gifte sig med dottern till Mikimoto Kokichi.

Mikimoto kunde använda Nishikawas teknologi. Efter att patentet beviljats ​​1916, tillämpades tekniken omedelbart kommersiellt på Akoya-pärlostron i Japan 1916. Mises bror var den första som producerade en kommersiell skörd av pärlor i Akoya-ostronet.

Mitsubishis baron Iwasaki tillämpade omedelbart tekniken på South Sea pärlostron 1917 i Filippinerna, och senare i Buton och Palau. Mitsubishi var först med att producera en odlad sydhavspärla – även om det inte dröjde förrän 1928 innan den första lilla kommersiella skörden av pärlor producerades framgångsrikt.

Imiterade pärlor är en helt annan historia. I de flesta fall doppas en glaspärla i en lösning gjord av fiskfjäll. Denna beläggning är tunn och kan så småningom slitas av. Man kan vanligtvis se en imitation genom att bita på den. Falska pärlor glider över dina tänder, medan lagren av pärlemor på riktiga pärlor känns gryniga. Ön Mallorca i Spanien är känd för sin imiterade pärlindustri.

Det finns åtta grundläggande former av pärlor: rund, halvrunda, knapp, droppe, päron, oval, barock och inringad.

Perfekt runda pärlor är den sällsynta och mest värdefulla formen.
– Semirunda används också i halsband eller i bitar där formen på pärlan kan förkläs för att se ut som om det är en perfekt rund pärla.
– Knapppärlor är som en lätt tillplattad rund pärla och kan även göra ett halsband, men används oftare i enstaka hängen eller örhängen där den bakre halvan av pärlan är täckt, vilket gör att den ser ut som en större, rundare pärla.
– Droppar och päronformade pärlor kallas ibland för dropppärlor och ses oftast i örhängen, hängen eller som en mittpärla i ett halsband.
– Barockpärlor har en annan dragningskraft; de är ofta mycket oregelbundna med unika och intressanta former. De ses också ofta i halsband.

  • Inringade pärlor kännetecknas av koncentriska åsar, eller ringar, runt pärlkroppen.

Enligt det harmoniserade systemet (HS) delas pärlor in i tre underkategorier: 7101100000 för naturpärlor, 7101210000 för odlade pärlor, obearbetade och 7101220000 för odlade pärlor, bearbetade.


Glimret av INDONESIENS pärla

I århundraden har den naturliga sydhavspärlan betraktats som priset för alla pärlor. Upptäckten av de mest produktiva South Sea-pärlbäddarna i särskilt Indonesien och den omgivande regionen, såsom norra Australien i början av 1800-talet, kulminerade i den mest överseende med pärlor i Europa under den viktorianska eran.

Denna typ av pärlor särskiljs från alla andra pärlor genom sin magnifika tjocka naturliga pärlemor. Denna naturliga pärlemor ger en oöverträffad lyster, den som inte bara ger “glans” som med andra pärlor, utan ett komplext mjukt, immateriellt utseende som ändrar humör under olika ljusförhållanden. Skönheten i denna pärlemor som har gjort South Sea-pärlan älskad av expertjuvelerare med kräsna smaker genom århundradena.

Naturligt producerad av ett av de största pärlbärande ostronen, Pinctada maxima, även känd som Silver-Lipped eller Gold-Lipped oyster. Denna silver- eller guldläppade blötdjur kan växa till storleken på en tallrik men är mycket känslig för miljöförhållanden.

Denna känslighet bidrar till kostnaden och sällsyntheten för South Sea pärlor. Som sådan producerar Pinctada maxima pärlor av större storlekar från 9 millimeter till så mycket som 20 millimeter med en genomsnittlig storlek på cirka 12 millimeter. Tillskriven pärlemors tjocklek är South Sea Pearl också känd för de många unika och önskvärda former som finns.

Utöver dessa förtjänster har South Sea-pärlan också en mängd färger från grädde till gult till djupt guld och från vitt till silver. Pärlorna kan också ha en härlig “överton” i en annan färg som rosa, blå eller grön.

Numera, precis som fallet är med andra naturpärlor, har den naturliga sydhavspärlan nästan försvunnit från världens pärlmarknader. Den stora majoriteten av South Sea pärlor som finns tillgängliga idag odlas på pärlfarmar i Söderhavet.

Indonesiens sydhavspärlor

Som den ledande producenten, Indonesien, kan man bedöma deras skönhet i form av lyster, färg, storlek, form och ytkvalitet. Pärlor med den majestätiska färgen av Imperial Gold produceras endast av ostron som odlas i indonesiska vatten. När det gäller lyster har South Sea pärlor, både naturliga och odlade, ett mycket distinkt utseende.

På grund av sin unika naturliga lyster uppvisar de en mild inre glöd som skiljer sig märkbart från ytglansen på andra pärlor. Det beskrivs ibland som att jämföra ljuset från levande ljus med det från ett fluorescerande ljus.

Ibland kommer pärlor av mycket fin kvalitet att uppvisa ett fenomen som kallas orient. Detta är kombinationen av en genomskinlig lyster med subtila reflektioner av färg. De mest strålande färgerna på South Sea pärlor är vita eller vita med olika färgade övertoner.

Övertoner kan vara nästan vilken färg som helst på regnbågen, och härrör från de naturliga färgerna i pärlemor av South Sea pärleostron. När de kombineras med en genomskinlig intensiv lyster skapar de effekten som kallas “orient”. Färger som domineras är silver, rosa vit, vit ros, guldvit, guldkräm, champagne och kejserligt guld.

Imperial guldfärg är den sällsynta av alla. Denna majestätiska färg produceras endast av ostron som odlas i indonesiska vatten. South Sea odlade pärlor är överlägsna i storlek och är vanligtvis mellan 10 mm och 15 millimeter.

När större storlekar hittas är sällsynta pärlor över 16 millimeter och ibland över 20 millimeter högt uppskattade av finsmakare. Om skönhet ligger i betraktarens öga, erbjuder South Sea Pearls en myriad av skönhetsmöjligheter att skåda, eftersom inga två pärlor är exakt likadana. På grund av tjockleken på deras pärlemor finns South Sea odlade pärlor i en spännande mängd olika former.

Pärlemor är en vacker matris av kalciumkarbonatkristaller och speciella ämnen som produceras av ostron. Denna matris läggs ner i perfekt formade mikroskopiska plattor, lager på lager. Tjockleken på pärlan bestäms av antalet lager och tjockleken på varje lager.

Utseendet på pärlemor kommer att bestämmas av om kalciumkristallerna är “platta” eller “prismatiska”, av den perfektion med vilken plattorna läggs och av finheten och antalet lager av plattor. Effekten
på pärlans skönhet beror på graden av synlighet av dessa perfektioner. Denna ytkvalitet på pärlan beskrivs som pärlans hy.

Även om formen inte påverkar kvaliteten på en pärla, har efterfrågan på särskilda former betydelse för värdet. För enkelhetens skull klassificeras South Sea odlade pärlor i dessa sju formkategorier. Flera kategorier är vidare indelade i flera underkategorier:

1) Rund;
2) Semirunda;
3) Barock;
4) Semibarock;
5) Släpp;
6) Cirkel;
7) Knapp.

The Queen Beauty of South Sea Pearl

Indonesien producerar South Sea Pearls som odlas från Pinctada maxima, den största ostronarten. Som en ögrupp med en orörd miljö ger Indonesien den optimala miljön för Pinctada maxima att producera högkvalitativa pärlor. Indonesiens Pinctada maxima producerar pärlor med mer än ett dussin färgnyanser.

De sällsynta och mest värdefulla pärlorna som produceras är de med guld- och silverfärger. Olika utbud av delikata nyanser, bland annat silver, champagne, briljant vitt, rosa och guld, med Imperial Gold Pearl som den mest magnifika av alla pärlor.

Den kejserliga guldfärgade pärlan som produceras av ostron odlade i orörda indonesiska vatten är i verkligheten South Sea Pearls drottning. Även om indonesiska vatten är hemmet för South Sea-pärlor, behövs en förordning för att kontrollera inhemsk handel och export för att säkerställa kvaliteten och priset på pärlor. Regeringen och närstående har
byggt starkare relation för att lösa utmaningen.

När det gäller kinesiska pärlor, som odlas från sötvattensmusslor och som misstänks ha låg kvalitet, har regeringen vidtagit vissa försiktighetsåtgärder, till exempel genom att utfärda ministerförordningen för fiske och havsfrågor nr 8/2003 om kvalitetskontroll av pärlor. Måtten är nödvändig som kinesiska pärlor som har låg kvalitet men ser väldigt lik indonesiska pärlor. kan bli ett hot mot indonesiska pärlproduktionscenter på Bali och Lombok.

Exporten av indonesiska pärlor har visat en betydande ökning under perioden 2008-2012 med en genomsnittlig årlig tillväxt på 19,69%. Under 2012 dominerades merparten av exporten av naturpärlor med 51 %22. Odlade pärlor, obearbetade, följde på avlägsen andra plats med 31,82% och odlade pärlor, bearbetade, på 16,97%.

Indonesiens export av pärlor 2008 värderades endast till 14,29 miljoner USD innan den ökade markant till 22,33 miljoner USD 2009. Värdet ytterligare

Figur 1. Indonesisk export av pärlor (2008–2012)

ökade till 31,43 miljoner USD och 31,79 miljoner USD under 2010 respektive 2011. Exporten minskade dock till 29,43 miljoner USD 2012.

Den övergripande minskande trenden fortsatte under de första fem månaderna 2013 med en export på 9,30 miljoner USD, en nedgång på 24,10 % jämfört med 12,34 miljoner USD under samma period 2012.

Figur 2. Indonesisk exportdestination (2008–2012)

Under 2012 var de största exportdestinationerna för indonesiska pärlor Hongkong, Australien och Japan. Exporten till Hongkong var 13,90 miljoner USD eller 47,24 % av den totala exporten av indonesiska pärlor. Japan var den näst största exportdestinationen med 9,30 miljoner USD (31,60 %) och följt av Australien med 5,99 miljoner USD (20,36 %) och Sydkorea med 105 000 USD (0,36 %) och Thailand med 36 000 USD (0,12 %).

Under de första fem månaderna av 2013 var Hongkong återigen toppdestinationen med pärlexport till ett värde av 4,11 miljoner USD, eller 44,27 %. Australien ersatte Japan på andra plats med 2,51 miljoner USD (27,04 %) och Japan var trea med 2,36 miljoner USD (25,47 %) och följt av Thailand med 274 000 USD (2,94 %) och Sydkorea med 25 000 USD (0,27 %).

Även om Hongkong visade en extraordinär genomsnittlig årlig tillväxt på 124,33 % under perioden 2008–2012, minskade tillväxten med 39,59 % under de första fem månaderna 2013 jämfört med samma period 2012. Exporten till Japan visade också en liknande minskning på 35,69 %

Figur 3. Indonesisk export per provins (2008–2012)

Det mesta av den indonesiska exporten av pärlor kommer från provinserna Bali, Jakarta, South Sulawesi och West Nusa Tenggara med värden från 1 000 USD till 22 miljoner USD.

Figur 4. Export av pärlor, nat eller kult, etc. till värld efter land (2012)

Världens totala export av pärlor 2012 nådde 1,47 miljarder USD, vilket var 6,47 % lägre än exportsiffran 2011 på 1,57 miljarder USD. Under perioden 2008-2012 drabbades det genomsnittliga årliga av en sammandragning på 1,72 %. 2008 nådde världens export av pärlor 1,75 miljarder USD bara för att minska under de följande åren. Under 2009 minskade exporten till 1,39 miljarder USD innan den ökade till 1,42 miljarder USD och 157 miljarder USD under 2010 respektive 2011.

Hongkong var den största exportören 2012 med 408,36 miljoner USD för en marknadsandel på 27,73 %. Kina var tvåa med en export på 283,97 miljoner USD som utgör 19,28 % av marknadsandelen följt av Japan på 210,50 miljoner USD (14,29 %), Australien med en export på 173,54 miljoner USD (11,785) och Franska Polynesien som exporterade 76,18 miljoner USD ( 5,17 %) för att avsluta topp 5.

På 6:e plats var USA med en export på 65,60 miljoner USD för en marknadsandel på 4,46 % följt av Schweiz på 54,78 miljoner USD (3,72 %) och Storbritannien som exporterade 33,04 miljoner USD (2,24 %). Indonesien exporterade pärlor till ett värde av 29,43 miljoner USD och placerade sig på 9:e plats med en marknadsandel på 2 % medan Filippinerna fullbordade topp 10-listan med en export på 23,46 miljoner USD (1,59 %) 2012.

Figur 5. Världsexportens andel och tillväxt (%)

Under perioden 2008-2012 har Indonesien den högsta tillväxttrenden på 19,69 % följt av Filippinerna på 15,62 %. Kina och USA var de enda andra exporterna som upplevde positiva tillväxttrender på 9 % respektive 10,56 % bland de 10 bästa länderna.

Indonesien led dock av en minskning med 7,42 % på årsbasis mellan 2011 och 2012, där Filippinerna hade den största tillväxten på 38,90 % på årsbasis, och Australien var det sämsta resultatet, som minskade med 31,08 %.

Förutom Australien var de enda länderna bland de 10 bästa exportörerna som noterade tillväxt i sin export av pärlor
USA med en tillväxt på 22,09 %, Storbritannien med 21,47 % och Schweiz med 20,86 %.

Världen importerade pärlor för 1,33 miljarder USD 2012, eller 11,65 % lägre än 2011:s importsiffra på 1,50 miljarder USD. Under perioden 2008-2011 minskade importen i genomsnitt med 3,5 % årligen. Världens import av pärlor nådde sin högsta 2008 med 1,71 miljarder USD innan den sjönk till 1,30 USD

Figur 6. Import av pärlor, nat eller kult, etc. från världen

miljarder 2009. Importen visade en återhämtningstrend under 2010 och 2011 med 1,40 miljarder USD respektive 1,50 miljarder USD innan den sjönk till 1,33 USD 2012.

Bland importörerna toppade Japan listan 2012 genom att importera pärlor till ett värde av 371,06 miljoner USD för en marknadsandel på 27,86 % av världens totala import av pärlor på 1,33 miljarder USD. Hongkong var tvåa med en import på 313,28 miljoner USD för en marknadsandel på 23,52 % följt av USA på 221,21 miljoner USD (16,61 %), Australien på 114,79 miljoner USD (8,62 %) och Schweiz på den avlägsna 5:e platsen med en import av 47,99 USD (3,60 %).

Indonesien importerade endast 8 000 USD i pärlor 2012 och hamnade på 104:e plats.

Författare: Hendro Jonathan Sahat

Publicerad av: GENERALDIREKTORATET FÖR NATIONELL EXPORTUTVECKLING. Indonesiens handelsministerium.

Ditjen PEN/MJL/82/X/2013