Posted on

Shkëlqimi i Perlës së Detit të Jugut të Indonezisë

Perla e Detit të Jugut të Indonezisë


Indonezia është arkipelagu më i madh në botë me peshkim dhe produkte të pasura detare. Një prej produkteve të tilla është perla e Detit të Jugut, padyshim një nga llojet më të mira të perlave. Jo vetëm e pajisur me burime të pasura natyrore, Indonezia ka gjithashtu një bollëk artizanësh me aftësi të larta artizanale.

Me këtë artikull po ju sjellim një tjetër produkt të veçantë indonezian, perlën e Detit të Jugut. Si një vend i vendosur në udhëkryqin e dy oqeaneve dhe dy kontinenteve, kultura indoneziane shfaq një përzierje unike të formuar nga ndërveprimi i gjatë midis zakoneve indigjene dhe ndikimeve të shumta të huaja. Trashëgimia e pasur kulturore e Indonezisë i ofron botës një shumëllojshmëri të mjeshtërive të bizhuterive me perla.

Një nga lojtarët kryesorë në botë, Indonezia ka prodhuar dhe eksportuar perla në tregun ndërkombëtar, si Australia, Hong Kongu, Japonia, Koreja e Jugut dhe Tajlanda. Sipas statistikave, vlera e eksportit të perlave u rrit mesatarisht 19.69% në vit në periudhën 2008-2012. Në pesë muajt e parë të vitit 2013, vlera e eksportit arriti në 9.30 dollarë amerikanë
milion.

Abdurrachim.com Pearl Wholesale Whatsapp : +62-878-6502-6222

Perla me cilësi të lartë është konsideruar si një nga objektet e çmuara të bukurisë për shumë shekuj, në të njëjtin nivel me gurët e tjerë të çmuar. Teknikisht, një perlë prodhohet brenda një molusku të gjallë me guaskë, brenda indit të butë ose mantelit.

Perla është bërë nga karbonat kalciumi në formë kristalore të vogël, ashtu si lëvozhga e një qetësie, në shtresa koncentrike. Një perlë ideale do të ishte krejtësisht e rrumbullakët dhe e lëmuar, por ka shumë forma të tjera dardhash, të quajtura perla barok.

Për shkak se perlat përbëhen kryesisht nga karbonat kalciumi, ato mund të treten në uthull. Karbonati i kalciumit është i ndjeshëm edhe ndaj një solucioni të dobët acid, sepse kristalet e karbonatit të kalciumit reagojnë me acidin acetik në uthull për të formuar acetat kalciumi dhe dioksid karboni.

Perlat natyrore që ndodhin spontanisht në natyrë janë më të vlefshmet, por në të njëjtën kohë janë shumë të rralla. Perlat që aktualisht janë të disponueshme në treg janë kryesisht të kultivuara ose të kultivuara nga perlat e perlave dhe midhjet e ujërave të ëmbla.

Perlat imituese prodhohen gjithashtu gjerësisht si bizhuteri të lira, megjithëse cilësia është shumë më e ulët se ato natyrale. Perlat artificiale kanë ylbertë të dobët dhe dallohen lehtësisht nga ato natyrale.

Cilësia e perlave, si ato natyrale ashtu edhe ato të kultivuara, varet nga të qenit e saj lakuriqe dhe e ylbertë, siç është pjesa e brendshme e guaskës që i prodhon ato. Ndërsa perlat kultivohen dhe korrren kryesisht për të bërë bizhuteri, ato janë qepur gjithashtu në veshje luksoze, si dhe janë grimcuar dhe përdorur në kozmetikë, ilaçe dhe në përzierjet e bojës.

Llojet e perlave

Perlat mund të ndahen në tre kategori bazuar në formimin e saj: natyrale, të kultivuara dhe imituese. Para se të varfëroheshin perlat natyrore, rreth një shekull më parë, të gjitha perlat që u zbuluan ishin perla natyrale.

Sot perlat natyrore janë shumë të rralla dhe shpesh shiten në ankande në Nju Jork, Londër dhe vende të tjera ndërkombëtare me çmime investimi. Perlat natyrale janë, sipas përkufizimit, të gjitha llojet e perlave të formuara rastësisht, pa ndërhyrjen njerëzore.

Ato janë produkt i rastësisë, me një fillim që është një irritues siç është një parazit gërmues. Mundësia e kësaj dukurie natyrore është shumë e vogël pasi varet nga hyrja e padëshiruar e materialit të huaj që goca nuk është në gjendje ta nxjerrë nga trupi i saj.

Një perlë e kultivuar i nënshtrohet të njëjtit proces. Në rastin e perlës natyrale, goca punon e vetme, ndërsa perlat e kultivuara janë produkte të ndërhyrjes njerëzore. Për ta nxitur gocën të prodhojë perla, një teknik vendos qëllimisht irrituesin brenda gocës. Materiali që implantohet në mënyrë kirurgjikale është një copë guaskë e quajtur Mother of Pearl.

Kjo teknikë u zhvillua nga biologu britanik William Saville-Kent në Australi dhe u soll në Japoni nga Tokichi Nishikawa dhe Tatsuhei Mise. Nishikawa iu dha patenta në vitin 1916 dhe u martua me vajzën e Mikimoto Kokichi.

Mikimoto ishte në gjendje të përdorte teknologjinë e Nishikawa. Pas dhënies së patentës në vitin 1916, teknologjia u aplikua menjëherë komercialisht për gocat e perlave Akoya në Japoni në vitin 1916. Vëllai i Mise ishte i pari që prodhoi një kulture komerciale perlash në gocën Akoya.

Baron Iwasaki i Mitsubishi e aplikoi menjëherë teknologjinë në perla perla të Detit të Jugut në vitin 1917 në Filipine, dhe më vonë në Buton dhe Palau. Mitsubishi ishte i pari që prodhoi një perlë të kultivuar të Detit të Jugut – megjithëse deri në vitin 1928 u prodhua me sukses prodhimi i parë i vogël komercial i perlave.

Perlat imituese janë një histori krejt tjetër. Në shumicën e rasteve, një rruazë qelqi zhytet në një zgjidhje të bërë nga luspat e peshkut. Kjo shtresë është e hollë dhe përfundimisht mund të konsumohet. Zakonisht mund të dallohet një imitim duke e kafshuar atë. Perlat e rreme rrëshqasin nëpër dhëmbët tuaj, ndërsa shtresat e nakresë në perlat e vërteta ndjehen të rëna. Ishulli i Majorkës në Spanjë është i njohur për industrinë e tij imituese të perlave.

Ekzistojnë tetë forma themelore të perlave: të rrumbullakëta, gjysmë të rrumbullakëta, butona, pika, dardhë, ovale, barok dhe të rrethuara.

  • Perlat perfekte të rrumbullakëta janë forma më e rrallë dhe më e vlefshme.
  • Gjysmë rrumbullakët përdoren edhe në gjerdan ose në copa ku forma e perlës mund të maskohet për t’u dukur si një perlë krejtësisht e rrumbullakët.
  • Perlat me butona janë si një perlë e rrumbullakët pak e rrafshuar dhe mund të bëjnë edhe një gjerdan, por përdoren më shpesh në varëse të vetme ose vathë ku mbulohet gjysma e pasme e perlës, duke e bërë atë të duket si një perlë më e madhe dhe më e rrumbullakët.
  • Perlat me pika dhe në formë dardhe quhen nganjëherë si perla pika loti dhe më së shpeshti shihen në vathë, varëse ose si një perlë qendrore në një gjerdan.
  • Perlat barok kanë një tërheqje të ndryshme; ato shpesh janë shumë të parregullta me forma unike dhe interesante. Ato zakonisht shihen edhe në gjerdan.
  • Perlat e rrethuara karakterizohen nga kreshta koncentrike, ose unaza, rreth trupit të perlës.

Sipas Sistemit të Harmonizuar (HS), perlat ndahen në tre nën-kategori: 7101100000 për perlat natyrale, 7101210000 për perlat e kultivuara, të papunuara dhe 7101220000 për perlat e kultivuara, të punuara.

Shkëlqimi i perlës së INDONEZisë

Për shekuj me radhë, perla natyrale e Detit të Jugut është konsideruar si çmimi i të gjitha perlave. Zbulimi i shtretërve më pjellorë të perlave të Detit të Jugut në veçanërisht Indonezinë dhe rajonin përreth, si Australia e Veriut në fillim të viteve 1800 kulmoi në epokën më të këndshme të perlave në Evropë gjatë epokës viktoriane.

Ky lloj perlash dallohet nga të gjitha perlat e tjera për nakrën e saj të mrekullueshme natyrore të trashë. Ky nakër natyral prodhon një shkëlqim të pakrahasueshëm, atë që nuk jep thjesht “shkëlqim” si me perlat e tjera, por një pamje komplekse të butë, të paprekshme që ndryshon humorin në kushte të ndryshme drite. Bukuria e kësaj nakreje e cila ka dashuruar perlën e Detit të Jugut për argjendarët ekspertë me shije diskriminuese gjatë shekujve.

Prodhuar natyrshëm nga një nga perlat më të mëdha që mbajnë perla, Pinctada maxima, i njohur gjithashtu si gocë deti me buzë argjendi ose buzë ari. Ky molusk me buzë argjendi ose ari mund të rritet në madhësinë e një pjate darke, por është shumë i ndjeshëm ndaj kushteve mjedisore.

Kjo ndjeshmëri shton koston dhe rrallësinë e perlave të Detit të Jugut. Si e tillë, Pinctada maxima prodhon perla me përmasa më të mëdha që variojnë nga 9 milimetra deri në 20 milimetra me një madhësi mesatare prej rreth 12 milimetra. I atribuar trashësisë së nakrit, perla e Detit të Jugut është gjithashtu e famshme për shumëllojshmërinë e formave unike dhe të dëshirueshme të gjetura.

Në krye të këtyre virtyteve, perla e Detit të Jugut ka gjithashtu një sërë ngjyrash nga kremi në të verdhë në ari të thellë dhe nga e bardha në argjend. Perlat mund të shfaqin gjithashtu një “tonik” të bukur të një ngjyre të ndryshme si rozë, blu ose jeshile.

Në ditët e sotme, siç është rasti me perlat e tjera natyrore, perla natyrale e Detit të Jugut pothuajse është zhdukur nga tregjet botërore të perlave. Shumica dërrmuese e perlave të Detit të Jugut të disponueshme sot kultivohen në fermat e perlave në Detin e Jugut.

Perlat e Detit të Jugut të Indonezisë

Si prodhuesi kryesor, Indonezia, mund të vlerësohet bukuria e tyre për sa i përket shkëlqimit, ngjyrës, madhësisë, formës dhe cilësisë së sipërfaqes. Perlat me ngjyrën madhështore të Arit Imperial prodhohen vetëm nga gocat e detit të kultivuara në ujërat indoneziane. Për sa i përket shkëlqimit, perlat e Detit të Jugut, si natyrale ashtu edhe të kultivuara, kanë një pamje shumë të dallueshme.

Për shkak të shkëlqimit të tyre unik natyror, ato shfaqin një shkëlqim të brendshëm të butë, i cili është dukshëm i ndryshëm nga shkëlqimi i sipërfaqes së perlave të tjera. Ndonjëherë përshkruhet si krahasimi i shkëlqimit të dritës së qiririt me atë të një drite fluoreshente.

Herë pas here, perlat me cilësi shumë të mirë do të shfaqin një fenomen të njohur si orient. Ky është kombinimi i një shkëlqimi të tejdukshëm me reflektime delikate të ngjyrave. Ngjyrat më rrezatuese të perlave të Detit të Jugut janë të bardha ose të bardha me nuanca të ndryshme ngjyrash.

Tonet mund të jenë pothuajse çdo ngjyrë e ylberit, dhe rrjedhin nga ngjyrat natyrale të perlave të perlës së Detit të Jugut. Kur kombinohen me një shkëlqim intensiv të tejdukshëm, ato krijojnë efektin e njohur si “orient”. Ngjyrat që gjenden kryesisht përfshijnë, argjendi, rozë e bardhë, trëndafili i bardhë, i bardhë i artë, krem ​​ari, shampanjë dhe ari perandorak.

Ngjyra e artë perandorake është më e rralla nga të gjitha. Kjo ngjyrë madhështore prodhohet vetëm nga gocat e detit të kultivuara në ujërat indoneziane. Perlat e kultivuara në Detin e Jugut janë më të mëdha në madhësi dhe janë përgjithësisht midis 10 mm dhe 15 milimetra.

Kur gjenden përmasa më të mëdha, perlat më të rralla mbi 16 milimetra dhe herë pas here më shumë se 20 milimetra vlerësohen shumë nga njohësit. Nëse bukuria është në syrin e shikuesit, atëherë Perlat e Detit të Jugut ofrojnë një mori mundësish bukurie për t’u parë, pasi asnjë perla nuk është saktësisht e njëjtë. Për shkak të trashësisë së tyre, perlat e kultivuara të Detit të Jugut gjenden në një larmi formash emocionuese.

Nacre perla është një matricë e bukur e kristaleve të karbonatit të kalciumit dhe substancave të veçanta të prodhuara nga goca. Kjo matricë shtrihet në pllaka mikroskopike të formuara në mënyrë perfekte, shtresë pas shtrese. Trashësia e perlës përcaktohet nga numri i shtresave dhe trashësia e secilës shtresë.

Pamja e nakresë do të përcaktohet nga fakti nëse kristalet e kalciumit janë “të sheshta” apo “prizmatikë”, nga përsosja me të cilën janë shtruar pllakat dhe nga finesa dhe numri i shtresave të pllakave. Efekti
nga bukuria e perlës varet nga shkalla e dukshmërisë së këtyre përsosurive. Kjo cilësi sipërfaqësore e perlës përshkruhet si çehre e perlës.

Megjithëse forma nuk ndikon në cilësinë e një perle, kërkesa për forma të veçanta ka një ndikim në vlerë. Për lehtësi, perlat e kultivuara të Detit të Jugut klasifikohen në këto shtatë kategori formash. Disa kategori ndahen më tej në nën-kategori të shumta:

1) Rrumbullakët;
2) GjysmëRrumbullakët;
3) Barok;
4) Gjysmë-barok;
5) Drop;
6) Rrethi;
7) Butoni.

Mbretëresha e Bukurisë së Perlës së Detit të Jugut

Indonezia prodhon Perlat e Detit të Jugut që kultivohen nga Pinctada maxima, specia më e madhe e gocave deti. Si një arkipelag me një mjedis të pacenuar, Indonezia ofron mjedisin optimal për Pinctada maxima për të prodhuar perla me cilësi të lartë. Pinctada maxima e Indonezisë prodhon perla me më shumë se një duzinë nuancash ngjyrash.

Perlat më të rralla dhe më të vlefshme të prodhuara janë ato me ngjyra ari dhe argjendi. Gama e ndryshme e nuancave delikate, ndër të tjera, argjendi, shampanjë, e bardhë e shkëlqyeshme, rozë dhe ari, me Perla të Artë Imperial si më madhështore nga të gjitha perlat.

Perla me ngjyrë të artë Imperial e prodhuar nga gocat e detit të kultivuara në ujërat e pacenuara indoneziane është në të vërtetë Perla Mbretëresha e Detit të Jugut. Edhe pse ujërat indoneziane janë shtëpia e perlave të Detit të Jugut, nevojitet një rregullore për të kontrolluar tregtinë dhe eksportin e brendshëm në mënyrë që të sigurohet cilësia dhe çmimi i perlave. Qeveria dhe palët e lidhura kanë
ndërtoi marrëdhënie më të forta për të zgjidhur sfidën.

Në rastin e perlave kineze, të cilat kultivohen nga midhjet e ujit të ëmbël dhe dyshohet se kanë shkallë të ulët, qeveria ka marrë disa masa paraprake, si p.sh. duke nxjerrë Rregulloren Ministrore të Peshkimit dhe Çështjeve Detare Nr. 8/2003 mbi Kontrollin e Cilësisë së Perlave. Masa është e nevojshme si perlat kineze të cilat kanë cilësi të ulët por duken shumë të ngjashme me perlat indoneziane. mund të bëhet një kërcënim për qendrat indoneziane të prodhimit të perlave në Bali dhe Lombok.

Eksporti i perlave indoneziane ka shënuar rritje të ndjeshme në periudhën 2008-2012 me një rritje mesatare vjetore prej 19.69%. Në vitin 2012, pjesa më e madhe e eksporteve dominohej nga perlat natyrore me 51%.22. Perlat e kultivuara, të papunuara, pasojnë në vendin e dytë me 31,82% dhe perlat e kultivuara, me 16,97%.

Eksporti i perlave nga Indonezia në vitin 2008 vlerësohej vetëm në 14.29 milionë dollarë përpara se të rritej ndjeshëm në 22.33 milionë dollarë në vitin 2009. Vlera më tej

Figura 1. Eksporti indonezian i perlave (2008-2012)

u rrit në 31.43 milionë dollarë dhe 31.79 milionë dollarë në 2010 dhe 2011 respektivisht. Eksporti, megjithatë, u reduktua në 29.43 milionë dollarë në vitin 2012.

Tendenca e përgjithshme rënëse vazhdoi në pesë muajt e parë të vitit 2013 me një eksport prej 9.30 milionë USD, një tkurrje prej 24.10% krahasuar me 12.34 milionë USD në të njëjtën periudhë të vitit 2012.

Figura 2. Destinacioni i eksportit indonezian (2008-2012)

Në vitin 2012, destinacionet kryesore të eksportit për perlat indoneziane ishin Hong Kongu, Australia dhe Japonia. Eksporti në Hong Kong ishte 13.90 milionë dollarë amerikanë ose 47.24% e eksportit total të perlave indoneziane. Japonia ishte destinacioni i dytë më i madh i eksportit me 9,30 milionë dollarë (31,60%) dhe pasuar nga Australia me 5,99 milionë dollarë (20,36%) dhe Koreja e Jugut me 105,000 dollarë (0,36%) dhe Tajlanda me 36,000 dollarë (0,12%).

Në pesë muajt e parë të 2013-ës, Hong Kongu ishte sërish destinacioni kryesor me eksportin e perlave me vlerë 4.11 milionë dollarë, ose 44.27%. Australia zëvendësoi Japoninë në vendin e dytë me 2.51 milionë dollarë (27.04%) dhe Japonia ishte e treta me 2.36 milionë dollarë (25.47%) dhe e ndjekur nga Tajlanda me 274,000 dollarë (2,94%) dhe Koreja e Jugut me 25,000 dollarë (0,27%).

Megjithëse Hong Kongu tregoi një rritje mesatare vjetore të jashtëzakonshme prej 124.33% në periudhën 2008-2012, rritja u tkurr me 39.59% në pesë muajt e parë të 2013 krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2012. Eksporti në Japoni gjithashtu tregoi tkurrje të ngjashme prej 35.69 %

Figura 3. Eksporti indonezian sipas provincave (2008-2012)

Shumica e eksporteve të perlave indoneziane janë me origjinë nga provincat Bali, Xhakarta, Sulawesi Jugor dhe West Nusa Tenggara me vlera që variojnë nga 1000 deri në 22 milionë dollarë amerikanë.

Figura 4. Eksporti i perlave, nat ose kulti, etj në botë sipas vendit (2012)

Eksporti total i perlave në botë në vitin 2012 arriti në 1.47 miliardë dollarë, që ishte 6.47% më i ulët se shifra e eksportit në 2011 prej 1.57 miliardë dollarësh. Në periudhën 2008-2012, mesatarja vjetore pësoi një tkurrje prej 1.72%. Në vitin 2008, eksporti botëror i perlave arriti në 1.75 miliardë dollarë vetëm për t’u ulur në vitet në vijim. Në vitin 2009, eksporti u reduktua në 1.39 miliardë dollarë amerikanë përpara se të rritet në 1.42 miliardë dollarë dhe 157 miliardë dollarë në 2010 dhe 2011 respektivisht.

Hong Kongu ishte eksportuesi kryesor në vitin 2012 me 408.36 milionë dollarë për një pjesë tregu prej 27.73%. Kina ishte e dyta me një eksport prej 283,97 milionë dollarë amerikanë, duke përbërë 19,28% të pjesës së tregut, e ndjekur nga Japonia me 210,50 milionë dollarë (14,29%), Australia me një eksport prej 173,54 milionë dollarë (11,785) dhe Polinezia Franceze që eksportoi 76,18 milionë dollarë. 5.17%) për të mbyllur Top 5.

Në pozitën e 6-të ishin Shtetet e Bashkuara me një eksport prej 65.60 milionë dollarë amerikanë për një pjesë tregu prej 4.46%, e ndjekur nga Zvicra me 54.78 milionë dollarë (3.72%) dhe Mbretëria e Bashkuar që eksportoi 33.04 milionë dollarë (2.24%). Duke eksportuar perla me vlerë 29.43 milion dollarë, Indonezia renditet e 9-ta me një pjesë tregu prej 2% ndërsa Filipinet përfunduan listën e Top 10-ve me një eksport prej 23.46 milion dollarë (1.59%) në 2012.

Figura 5. Pjesa dhe Rritja e Eksportit Botëror (%)

Në periudhën 2008-2012, Indonezia ka trendin më të lartë të rritjes prej 19.69%, e ndjekur nga Filipinet me 15.62%. Kina dhe Shtetet e Bashkuara ishin të vetmet eksporte të tjera që pësuan tendenca pozitive rritjeje me përkatësisht 9% dhe 10.56% midis 10 vendeve më të mira.

Indonezia, megjithatë, vuajti nga një tkurrje prej 7.42% nga viti në vit midis 2011 dhe 2012 me Filipinet që kishin rritjen më të madhe nga viti në vit prej 38.90% me Australinë që ishte performuesi më i keq i cili u tkurr 31.08%.

Përveç Australisë, të vetmet vende në Top 10 eksportuesit që shënuan rritje në eksportet e tyre të perlave ishin
Shtetet e Bashkuara me një rritje prej 22,09%, Mbretëria e Bashkuar me 21,47% dhe Zvicra me 20,86%.

Bota importoi perla me vlerë 1.33 miliardë dollarë në vitin 2012, ose 11.65% më e ulët se shifra e importit të vitit 2011 prej 1.50 miliardë dollarësh. Në periudhën 2008-2011, importi pësoi një tkurrje mesatare vjetore prej 3.5%. Importi botëror i perlave arriti më të lartën në vitin 2008 me 1.71 miliardë dollarë përpara se të binte në 1.30 dollarë

Figura 6. Importi i perlave, nat apo kulti, etj Nga Bota

miliardë në vitin 2009. Importet treguan një prirje rikuperimi në 2010 dhe 2011 me 1,40 miliardë dollarë dhe 1,50 miliardë dollarë, përkatësisht përpara se të bien në 1,33 dollarë në 2012.

Ndër importuesit, Japonia kryesoi listën në vitin 2012 duke importuar perla me vlerë 371.06 milionë dollarë për një pjesë të tregut prej 27.86% të importeve totale të perlave në botë prej 1.33 miliardë dollarësh. Hong Kongu ishte i dyti me një import prej 313.28 milionë dollarë amerikanë për një pjesë tregu prej 23.52%, i ndjekur nga Shtetet e Bashkuara me 221.21 milionë dollarë (16.61%), Australia me 114.79 milionë dollarë (8.62%) dhe Zvicra në vendin e largët të 5-të me një importi prej 47,99 USD (3,60%).

Indonezia importoi vetëm 8,000 dollarë perla në vitin 2012 duke qëndruar në vendin e 104-të.

Shkrimtar: Hendro Jonathan Sahat

Publikuar nga : DREJTORIA E PËRGJITHSHME E ZHVILLIMIT TË EKSPORTIT KOMBËTAR. Ministria e Tregtisë e Republikës së Indonezisë.

Ditjen PEN/MJL/82/X/2013