Posted on

Mutiara Laut Selatan Indonesia

Mutiara Laut Selatan Indonesia

Indonesia adalah kepulauan terbesar di dunia dengan hasil perikanan dan maritim yang kaya. Salah satu produk tersebut ialah mutiara Laut Selatan, boleh dikatakan salah satu jenis mutiara terbaik. Bukan sahaja dikurniakan sumber alam yang kaya, Indonesia juga mempunyai limpahan pengrajin yang mempunyai kemahiran pertukangan yang tinggi.

Dengan artikel ini, kami membawakan anda satu lagi produk khas Indonesia, mutiara Laut Selatan. Sebagai sebuah negara yang terletak di persimpangan dua lautan dan dua benua, budaya Indonesia mempamerkan campuran unik yang dibentuk oleh interaksi panjang antara adat asli dan pelbagai pengaruh asing. Warisan budaya Indonesia yang kaya menawarkan dunia pelbagai ketukangan perhiasan mutiara.

Abdurrachim.com Pearl Wholesale Whatsapp : +62-878-6502-6222

Salah satu pemain terkemuka dunia, Indonesia telah membuat dan mengeksport mutiara ke pasaran antarabangsa, seperti Australia, Hong Kong, Jepun, Korea Selatan dan Thailand. Mengikut statistik, nilai eksport mutiara meningkat 19.69% secara purata setahun dalam tempoh 2008-2012. Dalam lima bulan pertama 2013, nilai eksport mencecah AS$9.30
juta.

Mutiara berkualiti tinggi telah dianggap sebagai salah satu objek kecantikan yang berharga selama berabad-abad, setanding dengan batu permata lain. Secara teknikal, mutiara dihasilkan di dalam moluska bercengkerang hidup, dalam tisu lembut atau mantel.

Mutiara diperbuat daripada kalsium karbonat dalam bentuk kristal kecil, sama seperti cangkerang yang tenang, dalam lapisan sepusat. Mutiara yang ideal adalah bulat sempurna dan licin tetapi terdapat banyak bentuk pear lain, dipanggil mutiara barok.

Abdurrachim.com Pearl Wholesale Whatsapp : +62-878-6502-6222

Kerana mutiara dibuat terutamanya daripada kalsium karbonat, ia boleh dilarutkan dalam cuka. Kalsium karbonat mudah terdedah walaupun kepada larutan asid lemah kerana hablur kalsium karbonat bertindak balas dengan asid asetik dalam cuka untuk membentuk kalsium asetat dan karbon dioksida.

Mutiara asli yang berlaku secara spontan di alam liar adalah yang paling berharga tetapi pada masa yang sama sangat jarang berlaku. Mutiara yang kini terdapat di pasaran kebanyakannya diternak atau diternak daripada tiram mutiara dan kerang air tawar.

Mutiara tiruan juga banyak dihasilkan sebagai barang kemas yang murah walaupun kualitinya jauh lebih rendah daripada yang asli. Mutiara tiruan mempunyai warna yang buruk dan mudah dibezakan daripada yang semula jadi.

Kualiti mutiara, baik semula jadi dan ditanam, bergantung pada kewujudannya nacreous dan berwarna-warni seperti bahagian dalam cangkerang yang menghasilkannya. Walaupun mutiara kebanyakannya ditanam dan dituai untuk membuat perhiasan, ia juga telah dijahit pada pakaian mewah serta dihancurkan dan digunakan dalam kosmetik, ubat-ubatan dan dalam campuran cat.

Jenis Mutiara

Mutiara boleh dibahagikan kepada tiga kategori berdasarkan pembentukannya: semula jadi, berbudaya dan tiruan. Sebelum kehabisan mutiara asli, kira-kira seabad yang lalu, semua mutiara yang ditemui adalah mutiara asli.

Hari ini mutiara semula jadi sangat jarang berlaku, dan sering dijual di lelongan di New York, London dan tempat antarabangsa lain pada harga pelaburan. Mutiara asli, mengikut definisi, semua jenis mutiara yang terbentuk secara tidak sengaja, tanpa campur tangan manusia.

Mereka adalah produk kebetulan, dengan permulaan yang merengsa seperti parasit yang menggali. Peluang kejadian semula jadi ini sangat tipis kerana ia bergantung kepada kemasukan bahan asing yang tidak diingini yang tidak dapat dikeluarkan oleh tiram dari badannya.

Mutiara yang dikultur mengalami proses yang sama. Dalam kes mutiara asli, tiram berfungsi secara bersendirian, manakala mutiara kultur adalah hasil campur tangan manusia. Untuk mendorong tiram menghasilkan mutiara, seorang juruteknik sengaja menanam bahan merengsa di dalam tiram. Bahan yang ditanam melalui pembedahan adalah sekeping cangkerang yang dipanggil Ibu Mutiara.

Teknik ini telah dibangunkan oleh ahli biologi British William Saville-Kent di Australia dan dibawa ke Jepun oleh Tokichi Nishikawa dan Tatsuhei Mise. Nishikawa telah diberikan paten pada tahun 1916, dan berkahwin dengan anak perempuan Mikimoto Kokichi.

Mikimoto dapat menggunakan teknologi Nishikawa. Selepas paten diberikan pada tahun 1916, teknologi itu serta-merta digunakan secara komersil untuk tiram mutiara Akoya di Jepun pada tahun 1916. Abang Mise adalah yang pertama menghasilkan tanaman mutiara komersial dalam tiram Akoya.

Baron Iwasaki milik Mitsubishi segera menggunakan teknologi itu pada tiram mutiara Laut Selatan pada tahun 1917 di Filipina, dan kemudian di Buton, dan Palau. Mitsubishi adalah yang pertama menghasilkan mutiara Laut Selatan yang dikultur – walaupun pada tahun 1928 barulah tanaman mutiara komersial kecil yang pertama berjaya dihasilkan.

Mutiara tiruan adalah cerita yang berbeza sama sekali. Dalam kebanyakan kes, manik kaca dicelup ke dalam larutan yang diperbuat daripada sisik ikan. Salutan ini nipis dan akhirnya boleh luntur. Seseorang biasanya boleh memberitahu tiruan dengan menggigitnya. Mutiara palsu meluncur melintasi gigi anda, manakala lapisan nacre pada mutiara asli terasa berpasir. Pulau Mallorca di Sepanyol terkenal dengan industri mutiara tiruannya.

Terdapat lapan bentuk asas mutiara: bulat, separuh bulat, butang, jatuh, pir, bujur, barok, dan bulatan.

Mutiara bulat sempurna adalah bentuk yang paling jarang dan paling berharga.

  • Separuh bulat juga digunakan dalam rantai atau kepingan di mana bentuk mutiara boleh disamarkan untuk kelihatan seperti mutiara bulat sempurna.
  • Mutiara butang adalah seperti mutiara bulat yang sedikit diratakan dan juga boleh membuat rantai, tetapi lebih kerap digunakan dalam loket tunggal atau anting-anting di mana bahagian belakang mutiara ditutup, menjadikannya kelihatan seperti mutiara yang lebih besar dan bulat.
  • Mutiara titisan dan berbentuk pir kadangkala dirujuk sebagai mutiara titisan air mata dan paling kerap dilihat pada anting-anting, loket atau sebagai mutiara tengah dalam rantai.
  • Mutiara Baroque mempunyai daya tarikan yang berbeza; mereka selalunya sangat tidak teratur dengan bentuk yang unik dan menarik. Mereka juga biasa dilihat dalam rantai.
  • Mutiara bulat dicirikan oleh rabung sepusat, atau cincin, di sekeliling badan mutiara.

Di bawah Sistem Terharmoni (HS), mutiara dibahagikan kepada tiga subkategori: 7101100000 untuk mutiara asli, 7101210000 untuk mutiara terkultur, tidak bekerja dan 7101220000 untuk mutiara terkultur, bekerja.

Kilauan Mutiara INDONESIA

Selama berabad-abad, mutiara Laut Selatan semulajadi telah dianggap sebagai hadiah semua mutiara. Penemuan katil mutiara Laut Selatan yang paling prolifik di Indonesia dan kawasan sekitarnya, seperti Australia Utara pada awal 1800-an memuncak pada era mutiara yang paling memanjakan di Eropah semasa era Victoria.

Mutiara jenis ini dibezakan daripada semua mutiara lain dengan nacre semulajadi tebal yang mengagumkan. Nacre semulajadi ini menghasilkan kilauan yang tiada tandingannya, yang bukan sahaja memberikan “kilat” seperti mutiara lain, tetapi rupa yang lembut dan tidak ketara yang kompleks yang mengubah mood dalam keadaan cahaya yang berbeza. Keindahan nacre ini yang telah diminati mutiara Laut Selatan kepada tukang emas pakar dengan rasa yang membezakan selama berabad-abad.

Dihasilkan secara semula jadi oleh salah satu tiram pembiakan mutiara terbesar, Pinctada maxima, juga dikenali sebagai tiram Silver-Lipped atau Gold-Lipped. Moluska berbibir perak atau emas ini boleh membesar seukuran pinggan makan tetapi sangat sensitif terhadap keadaan persekitaran.

Sensitiviti ini menambah kos dan jarang mutiara Laut Selatan. Oleh yang demikian, Pinctada maxima menghasilkan mutiara dengan saiz yang lebih besar antara 9 milimeter hingga sebanyak 20 milimeter dengan saiz purata sekitar 12 milimeter. Disebabkan oleh ketebalan nacre, mutiara Laut Selatan juga terkenal dengan pelbagai bentuk unik dan diingini ditemui.

Di samping kebaikan itu, mutiara Laut Selatan juga mempunyai pelbagai warna dari krim hingga kuning ke emas dalam dan dari putih hingga perak. Mutiara juga mungkin memaparkan “nada” yang indah dengan warna berbeza seperti merah jambu, biru atau hijau.

Pada masa kini, seperti halnya mutiara asli yang lain, mutiara Laut Selatan asli telah hampir hilang dari pasaran mutiara dunia. Sebahagian besar mutiara Laut Selatan yang terdapat pada hari ini ditanam di ladang mutiara di Laut Selatan.

Mutiara Laut Selatan Indonesia

Sebagai pengeluar terkemuka, Indonesia, seseorang boleh menilai kecantikan mereka dari segi kilauan, warna, saiz, bentuk dan kualiti permukaan. Mutiara dengan warna megah Imperial Gold hanya dihasilkan oleh tiram yang diusahakan di perairan Indonesia. Dari segi kilauan, mutiara Laut Selatan, baik semula jadi dan berbudaya, mempunyai rupa yang sangat berbeza.

Disebabkan kilauan semula jadinya yang unik, ia mempamerkan cahaya dalaman yang lembut yang nyata berbeza daripada kilauan permukaan mutiara lain. Ia kadangkala digambarkan sebagai membandingkan cahaya cahaya lilin dengan cahaya pendarfluor.

Kadangkala, mutiara yang sangat berkualiti akan mempamerkan fenomena yang dikenali sebagai orient. Ini adalah gabungan kilauan lut sinar dengan pantulan warna yang halus. Warna mutiara Laut Selatan yang paling berseri adalah putih atau putih dengan pelbagai rona warna.

Overtones boleh menjadi hampir semua warna pelangi, dan berasal daripada warna semula jadi nacre tiram mutiara Laut Selatan. Apabila digabungkan dengan kilauan sengit lut sinar, ia menghasilkan kesan yang dikenali sebagai “orient”. Warna-warna yang banyak ditemui termasuklah, Perak, Putih Merah Jambu, Mawar Putih, Putih Emas, Krim Emas, Champagne dan Emas Imperial.

Warna emas Imperial adalah yang paling jarang berlaku. Warna megah ini hanya dihasilkan oleh tiram yang diusahakan di perairan Indonesia. Mutiara kultur Laut Selatan mempunyai saiz yang lebih tinggi, dan biasanya antara 10mm dan 15 milimeter.

Apabila saiz yang lebih besar ditemui, mutiara yang lebih jarang melebihi 16 milimeter dan kadangkala melebihi 20 milimeter amat dihargai oleh para pakar. Jika keindahan di mata orang yang melihatnya, maka Mutiara Laut Selatan menawarkan pelbagai peluang keindahan untuk dilihat, kerana tiada dua mutiara yang betul-betul sama. Oleh kerana ketebalan nacrenya, mutiara kultur Laut Selatan ditemui dalam pelbagai bentuk yang menarik.

Pearl nacre ialah matriks cantik kristal kalsium karbonat dan bahan khas yang dihasilkan oleh tiram. Matriks ini diletakkan dalam jubin mikroskopik yang terbentuk dengan sempurna, lapisan demi lapisan. Ketebalan mutiara ditentukan oleh bilangan lapisan, dan ketebalan setiap lapisan.

Penampilan nacre akan ditentukan oleh sama ada kristal kalsium adalah “rata” atau “prismatik”, oleh kesempurnaan jubin diletakkan, dan oleh kehalusan dan bilangan lapisan jubin. Kesannya
pada kecantikan mutiara bergantung pada tahap keterlihatan kesempurnaan ini. Kualiti permukaan mutiara ini digambarkan sebagai kulit mutiara.

Walaupun bentuknya tidak menjejaskan kualiti mutiara, permintaan untuk bentuk tertentu memang mempunyai kaitan dengan nilai. Untuk kemudahan, mutiara kultur Laut Selatan digredkan ke dalam tujuh kategori bentuk ini. Beberapa kategori dibahagikan lagi kepada beberapa sub-kategori:

1) Bulat;
2) Separuh Pusingan;
3) Baroque;
4) Semi-Barok;
5) Jatuhkan;
6) Bulatan;
7) Butang.

Ratu Cantik Mutiara Laut Selatan

Indonesia menghasilkan Mutiara Laut Selatan yang ditanam daripada Pinctada maxima, spesies tiram terbesar. Sebagai sebuah kepulauan dengan persekitaran yang bersih, Indonesia menyediakan persekitaran optimum untuk Pinctada maxima menghasilkan mutiara berkualiti tinggi. Pinctada maxima Indonesia menghasilkan mutiara dengan lebih daripada sedozen warna warna.

Mutiara yang paling jarang dan paling berharga yang dihasilkan adalah yang mempunyai warna emas dan perak. Pelbagai rona halus, antara lain, perak, champagne, putih cemerlang, merah jambu dan emas, dengan Mutiara Emas Imperial sebagai mutiara yang paling tersergam.

Mutiara Warna Emas Imperial yang dihasilkan oleh tiram yang ditanam di perairan Indonesia yang asli adalah sebenarnya adalah Ratu Mutiara Laut Selatan. Walaupun perairan Indonesia adalah rumah bagi mutiara Laut Selatan, peraturan diperlukan untuk mengawal perdagangan dalam negeri dan eksport bagi memastikan kualiti dan harga mutiara. Kerajaan dan pihak berkaitan telah
membina hubungan yang lebih kukuh untuk menyelesaikan cabaran.

Bagi kes mutiara Cina yang dikultur daripada kerang air tawar dan disyaki mempunyai gred rendah, kerajaan telah mengambil beberapa langkah berjaga-jaga seperti mengeluarkan Peraturan Menteri Perikanan dan Hal Ehwal Maritim No. 8/2003 tentang Kawalan Kualiti Mutiara. Ukuran itu perlu seperti mutiara Cina yang mempunyai kualiti rendah tetapi kelihatan sangat mirip dengan mutiara Indonesia. boleh menjadi ancaman kepada pusat pengeluaran mutiara Indonesia di Bali dan Lombok.

Eksport mutiara Indonesia telah menunjukkan peningkatan yang ketara dalam tempoh 2008-2012 dengan purata pertumbuhan tahunan sebanyak 19.69%. Pada tahun 2012, kebanyakan eksport didominasi oleh mutiara asli sebanyak 51%.22. Mutiara yang dikultur, tidak diusahakan, diikuti di tempat kedua jauh dengan 31.82% dan mutiara yang dikultur, berfungsi, pada 16.97%.

Eksport mutiara Indonesia pada tahun 2008 hanya bernilai AS$14.29 juta sebelum meningkat dengan ketara kepada AS$22.33 juta pada tahun 2009. Nilai itu selanjutnya

Rajah 1. Eksport Mutiara Indonesia (2008-2012)

meningkat kepada AS$31.43 juta dan AS$31.79 juta masing-masing pada 2010 dan 2011. Eksport, bagaimanapun, telah dikurangkan kepada AS$29.43 juta pada 2012.

Trend penurunan keseluruhan berterusan dalam tempoh lima bulan pertama 2013 dengan eksport sebanyak AS$9.30 juta, menguncup sebanyak 24.10% berbanding AS$12.34 juta dalam tempoh yang sama pada 2012.

Rajah 2. Destinasi Eksport Indonesia (2008-2012)

Pada 2012, destinasi eksport utama mutiara Indonesia ialah Hong Kong, Australia dan Jepun. Eksport ke Hong Kong ialah AS$13.90 juta atau 47.24% daripada jumlah eksport mutiara Indonesia. Jepun merupakan destinasi eksport kedua terbesar dengan AS$ 9.30 juta (31.60%) dan diikuti Australia dengan AS$5.99 juta (20.36%) dan Korea Selatan dengan AS$105,000 (0.36%) dan Thailand dengan AS$36,000 (0.12%).

Dalam lima bulan pertama 2013, Hong Kong sekali lagi menjadi destinasi teratas dengan eksport mutiara bernilai AS$4.11 juta, atau 44.27%. Australia menggantikan Jepun di tempat kedua dengan AS$2.51 juta (27.04%) dan Jepun ketiga dengan AS$2.36 juta (25.47%) dan diikuti Thailand dengan AS$274,000 (2.94%) dan Korea Selatan dengan AS$25,000 (0.27%).

Walaupun Hong Kong menunjukkan purata pertumbuhan tahunan yang luar biasa sebanyak 124.33% dalam tempoh 2008-2012, pertumbuhan itu menguncup sebanyak 39.59% dalam tempoh lima bulan pertama 2013 berbanding tempoh yang sama pada 2012. Eksport ke Jepun juga menunjukkan penguncupan yang sama sebanyak 35.69 %

Rajah 3. Eksport Indonesia Mengikut Wilayah (2008-2012)

Kebanyakan eksport mutiara Indonesia berasal dari wilayah Bali, Jakarta, Sulawesi Selatan dan Nusa Tenggara Barat dengan nilai antara AS$1,000 hingga AS$22 juta.

Rajah 4. Eksport Mutiara, nat atau kultus, dll Ke Dunia mengikut Negara (2012)

Jumlah eksport mutiara dunia pada 2012 mencecah AS$1.47 bilion iaitu 6.47% lebih rendah daripada angka eksport pada 2011 sebanyak AS$1.57 bilion. Dalam tempoh 2008-2012, purata tahunan mengalami penguncupan sebanyak 1.72%. Pada tahun 2008, eksport mutiara dunia mencecah AS$1.75 bilion hanya menurun pada tahun-tahun berikutnya. Pada 2009, eksport dikurangkan kepada AS$1.39 bilion sebelum masing-masing meningkat kepada AS$1.42 bilion dan AS$157 bilion pada 2010 dan 2011.

Hong Kong merupakan pengeksport utama pada 2012 dengan AS$408.36 juta untuk bahagian pasaran sebanyak 27.73%. China berada di tempat kedua dengan eksport AS$283.97 juta membentuk 19.28% daripada bahagian pasaran diikuti Jepun pada AS$210.50 juta (14.29%), Australia dengan eksport AS$173.54 juta (11.785) dan French Polynesia yang mengeksport AS$76.18 juta ( 5.17%) untuk melengkapkan 5 Teratas.

Di kedudukan ke-6 ialah Amerika Syarikat dengan eksport AS$65.60 juta bagi bahagian pasaran sebanyak 4.46% diikuti Switzerland pada AS$54.78 juta (3.72%) dan United Kingdom yang mengeksport AS$33.04 juta (2.24%). Mengeksport mutiara bernilai AS$29.43 juta, Indonesia menduduki tempat ke-9 dengan penguasaan pasaran sebanyak 2% manakala Filipina melengkapkan senarai 10 Teratas dengan eksport AS$23.46 juta (1.59%) pada 2012.

Rajah 5. Bahagian dan Pertumbuhan Eksport Dunia (%)

Dalam tempoh 2008-2012, Indonesia mempunyai trend pertumbuhan tertinggi sebanyak 19.69% diikuti Filipina sebanyak 15.62%. China dan Amerika Syarikat merupakan satu-satunya eksport lain yang mengalami trend pertumbuhan positif masing-masing pada 9% dan 10.56% dalam kalangan 10 negara teratas.

Indonesia, walau bagaimanapun, mengalami penguncupan 7.42% tahun ke tahun antara 2011 dan 2012 dengan Filipina mempunyai pertumbuhan tahun ke tahun terbesar sebanyak 38.90% dengan Australia menjadi prestasi terburuk yang menguncup 31.08%.

Selain Australia, satu-satunya negara dalam 10 pengeksport Terbaik yang mencatatkan pertumbuhan dalam eksport mutiara mereka ialah
Amerika Syarikat dengan pertumbuhan 22.09%, United Kingdom dengan 21.47% dan Switzerland pada 20.86%.

Dunia mengimport mutiara bernilai AS$1.33 bilion pada 2012, atau 11.65% lebih rendah daripada angka import 2011 sebanyak AS$1.50 bilion. Dalam tempoh 2008-2011, import mengalami penguncupan purata tahunan sebanyak 3.5%. Import mutiara dunia mencapai tahap tertinggi pada 2008 dengan AS$1.71 bilion sebelum merosot kepada AS$1.30

Rajah 6. Import Mutiara, nat atau kultus, dll Dari Dunia

bilion pada 2009. Import menunjukkan aliran lantunan semula pada 2010 dan 2011 masing-masing dengan AS$1.40 bilion dan AS$1.50 bilion sebelum merosot kepada AS$1.33 pada 2012.

Dalam kalangan pengimport, Jepun mendahului senarai pada 2012 dengan mengimport mutiara bernilai AS$371.06 juta untuk bahagian pasaran sebanyak 27.86% daripada jumlah import mutiara dunia sebanyak AS$1.33 bilion. Hong Kong berada di tempat kedua dengan import AS$313.28 juta untuk penguasaan pasaran sebanyak 23.52% diikuti oleh Amerika Syarikat pada AS$221.21 juta (16.61%), Australia pada AS$114.79 juta (8.62%) dan Switzerland di tempat ke-5 jauh dengan import sebanyak AS$47.99 (3.60%).

Indonesia hanya mengimport mutiara bernilai AS$8,000 pada 2012 dan berada di kedudukan ke-104.

Penulis : Hendro Jonathan Sahat

Diterbitkan oleh : KETUA DIREKTORAT PEMBANGUNAN EKSPORT NEGARA. Kementerian Perdagangan Republik Indonesia.

Ditjen PEN/MJL/82/X/2013