Posted on

Dél-tengeri gyöngyszem Indonézia

Indonézia Dél-tengeri gyöngyszeme

Indonézia a világ legnagyobb szigetvilága gazdag halászati ​​és tengeri termékekkel. Az egyik ilyen termék a dél-tengeri gyöngy, vitathatatlanul az egyik legjobb gyöngyfajta. Indonézia nem csak gazdag természeti erőforrásokkal rendelkezik, hanem rengeteg magas szintű kézműves mesterrel is rendelkezik.

Ezzel a cikkel egy újabb különleges indonéz terméket, a dél-tengeri gyöngyöt hozzuk el nektek. Mint két óceán és két kontinens kereszteződésében elhelyezkedő ország, az indonéz kultúra egyedülálló keveréket mutat, amelyet a bennszülött szokások és a sokféle külföldi hatás közötti hosszú interakció alakít ki. Indonézia gazdag kulturális öröksége a gyöngyékszerek kézművességeinek széles választékát kínálja a világnak.

Abdurrachim.com Pearl Wholesale Whatsapp : +62-878-6502-6222

A világ egyik vezető szereplője, Indonézia gyöngyöket készít és exportál a nemzetközi piacra, például Ausztráliába, Hongkongba, Japánba, Dél-Koreába és Thaiföldre. A statisztikák szerint a gyöngy export értéke a 2008-2012 közötti időszakban évente átlagosan 19,69%-kal nőtt. 2013 első öt hónapjában az export értéke elérte a 9,30 USD-t millió.

A kiváló minőségű gyöngyöt évszázadok óta a szépség egyik értékes tárgyaként tartják számon, más drágakövekkel egyenrangúan. Technikailag a gyöngy egy élő héjas puhatestű belsejében, a lágyszövetben vagy a köpenyben keletkezik.

A Pearl kalcium-karbonátból készül, apró kristályos formában, akárcsak a nyugodt héja, koncentrikus rétegekben. Az ideális gyöngy tökéletesen gömbölyű és sima, de sok más körteforma is létezik, ezeket barokk gyöngyöknek nevezzük.

Abdurrachim.com Pearl Wholesale Whatsapp : +62-878-6502-6222

Mivel a gyöngyök elsősorban kalcium-karbonátból készülnek, feloldhatók ecetben. A kalcium-karbonát még gyenge savoldatokra is érzékeny, mivel a kalcium-karbonát kristályai az ecetben lévő ecetsavval reagálva kalcium-acetátot és szén-dioxidot képeznek.

A vadonban spontán módon előforduló természetes gyöngyök a legértékesebbek, ugyanakkor nagyon ritkák. A jelenleg a piacon kapható gyöngyök többnyire gyöngyosztrigából és édesvízi kagylóból tenyésztettek vagy tenyésztenek.

A gyöngyutánzatot olcsó ékszerként is széles körben gyártják, bár minősége jóval alacsonyabb, mint a természeteseké. A mesterséges gyöngyök gyengén irizálnak, és könnyen megkülönböztethetők a természetes gyöngyöktől.

A természetes és a termesztett gyöngy minősége attól függ, hogy gyöngyházas-e és szivárványos-e, csakúgy, mint az őket előállító héj belseje. Míg a gyöngyöt többnyire ékszerkészítés céljából termesztik és szüretelik, pazar ruhákra is felvarrták, összetörték és kozmetikumokban, gyógyszerekben és festékkeverékekben is felhasználták.

Gyöngy típusok

A gyöngyök kialakulása alapján három kategóriába sorolhatók: természetes, tenyésztett és utánzat. A természetes gyöngyök kimerülése előtt, körülbelül egy évszázaddal ezelőtt, minden felfedezett gyöngy természetes gyöngy volt.

Manapság a természetes gyöngyök nagyon ritkák, és gyakran aukciókon adják el New Yorkban, Londonban és más nemzetközi helyszíneken befektetési áron. A természetes gyöngy definíció szerint mindenféle gyöngy, amely véletlenül, emberi beavatkozás nélkül keletkezett.

A véletlen szüleményei, kezdetük olyan irritáló, mint például egy burkolózó parazita. Ennek a természetes előfordulásának nagyon csekély az esélye, mivel az idegen anyagok nem kívánt bejutásának függvénye, amelyet az osztriga nem tud kiszorítani a testéből.

A tenyésztett gyöngy ugyanezen a folyamaton megy keresztül. A természetes gyöngy esetében az osztriga egyedül működik, míg a tenyésztett gyöngy az emberi beavatkozás terméke. Ahhoz, hogy az osztrigát gyöngytermelésre késztesse, egy technikus szándékosan beülteti az irritáló anyagot az osztriga belsejébe. A sebészileg beültetett anyag egy darab héj, az úgynevezett Mother of Pearl.

Ezt a technikát William Saville-Kent brit biológus fejlesztette ki Ausztráliában, és Tokichi Nishikawa és Tatsuhei Mise hozta el Japánba. Nishikawa 1916-ban megkapta a szabadalmat, és feleségül vette Mikimoto Kokichi lányát.

Mikimoto képes volt használni Nishikawa technológiáját. A szabadalom 1916-os megadása után a technológiát 1916-ban azonnal kereskedelmi forgalomba is alkalmazták az Akoya gyöngy osztrigára Japánban. Mise bátyja volt az első, aki kereskedelmi forgalomba hozott gyöngytermést hozott létre az Akoya osztrigában.

A Mitsubishi bárója, Iwasaki 1917-ben a Fülöp-szigeteken, majd Butonban és Palauban azonnal alkalmazta a technológiát a dél-tengeri gyöngyös osztriga esetében. A Mitsubishi volt az első, aki tenyésztett dél-tengeri gyöngyöt állított elő – bár csak 1928-ban sikerült az első kis kereskedelmi gyöngytermést előállítani.

A gyöngyutánzat egészen más történet. A legtöbb esetben az üveggyöngyöt halpikkelyből készült oldatba mártják. Ez a bevonat vékony, és idővel lekophat. Az utánzatot általában úgy lehet megállapítani, ha ráharapunk. A hamis gyöngyök átsiklanak a fogadon, míg a valódi gyöngyökön lévő gyöngyházrétegek homokos érzetűek. A spanyolországi Mallorca szigete gyöngyutánzati iparáról ismert.

A gyöngynek nyolc alapformája van: kerek, félkerek, gombos, cseppes, körte, ovális, barokk és kör alakú.

A tökéletesen kerek gyöngy a legritkább és legértékesebb forma.

 • A félkerekeket nyakláncokban vagy olyan darabokban is használják, ahol a gyöngy formáját el lehet álcázni, hogy úgy nézzen ki, mintha egy tökéletesen kerek gyöngy lenne.
 • A gombos gyöngy olyan, mint egy enyhén lapított kerek gyöngy, és nyakláncot is készíthet, de gyakrabban használják egyedi medálokban vagy fülbevalókban, ahol a gyöngy hátsó felét takarják, így úgy néz ki, mint egy nagyobb, kerekebb gyöngy.
 • A csepp- és körte alakú gyöngyöket néha könnycsepp gyöngynek is nevezik, és leggyakrabban fülbevalókban, medálokban vagy nyaklánc középső gyöngyeként láthatók.
 • A barokk gyöngyök más vonzerővel bírnak; gyakran rendkívül szabálytalanok, egyedi és érdekes formájúak. Gyakran láthatók a nyakláncokban is.
 • A kör alakú gyöngyöket a gyöngy teste körül koncentrikus gerincek, vagy gyűrűk jellemzik.

A Harmonizált Rendszer (HS) értelmében a gyöngyöket három alkategóriára osztják: 7101100000 a természetes gyöngy, 7101210000 tenyésztett gyöngy, megmunkálatlan és 7101220000 tenyésztett gyöngy, megmunkálva.
===T1===
INDONÉZIA gyöngyének csillogása

A dél-tengeri természetes gyöngyöt évszázadok óta minden gyöngy nyereményének tekintették. A legtermékenyebb dél-tengeri gyöngyágyak felfedezése, különösen Indonéziában és a környező régiókban, például Észak-Ausztráliában az 1800-as évek elején a viktoriánus korszak legkényelmesebb gyöngyszemével tetőzött Európában.

Ezt a gyöngyfajtát a csodálatos vastag természetes gyöngyház különbözteti meg az összes többi gyöngytől. Ez a természetes gyöngyház páratlan csillogást ad, amely nem csupán „fényt” ad, mint más gyöngyök esetében, hanem összetett, lágy, megfoghatatlan megjelenést, amely megváltoztatja a hangulatot különböző fényviszonyok között. Ennek a gyöngyháznak a szépsége, amely az évszázadok során megszerette a dél-tengeri gyöngyszemet a szakértő ékszerészek számára, akik megkülönböztető ízléssel rendelkeznek.

Természetesen az egyik legnagyobb gyöngyházas osztriga, a Pinctada maxima, más néven ezüstajkú vagy aranyajkú osztriga termeli. Ez az ezüst- vagy aranyajkú puhatestű egy tányér méretűre nőhet, de nagyon érzékeny a környezeti feltételekre.

Ez az érzékenység növeli a dél-tengeri gyöngyök költségét és ritkaságát. Mint ilyen, a Pinctada maxima nagyobb méretű gyöngyöket gyárt, amelyek 9 millimétertől akár 20 milliméterig terjednek, átlagos méretük pedig körülbelül 12 milliméter. A gyöngyház vastagságának tulajdonítható, a dél-tengeri gyöngy az egyedi és kívánatos formák sokféleségéről is híres.

Ezen erényeken felül a dél-tengeri gyöngy számos színt tartalmaz a krémtől a sárgán át a mély aranyig és a fehértől az ezüstig. A gyöngyök egy másik színű, például rózsaszín, kék vagy zöld kedves „felhangot” is mutathatnak.

Napjainkra, ahogy az más természetes gyöngyökhöz, a dél-tengeri természetes gyöngy szinte eltűnt a világ gyöngypiacáról. A ma elérhető dél-tengeri gyöngyök túlnyomó többségét a déli-tengeri gyöngyfarmokon termesztik.

Indonézia déli tengeri gyöngyei

Vezető gyártóként, Indonézia szépségét a csillogás, a szín, a méret, a forma és a felület minősége alapján értékelhetjük. Az Imperial Gold fenséges színű gyöngyét csak az indonéz vizeken termesztett osztriga termeli. A csillogás tekintetében a dél-tengeri gyöngyök, mind a természetes, mind a tenyésztett, nagyon jellegzetes megjelenésűek.

Egyedülálló természetes fényüknek köszönhetően gyengéd belső fényt mutatnak, amely észrevehetően különbözik a többi gyöngy felületi fényétől. Néha úgy írják le, hogy a gyertyafény izzását a fluoreszkáló fényével hasonlítják össze.

Alkalmanként a nagyon jó minőségű gyöngyök az orientáció néven ismert jelenséget mutatják. Ez az áttetsző csillogás kombinációja finom színvisszaverődésekkel. A dél-tengeri gyöngyök legragyogóbb színei a fehér vagy a fehér, különböző színű felhangokkal.

A felhangok a szivárvány szinte bármilyen színűek lehetnek, és a dél-tengeri gyöngy osztriga gyöngyházának természetes színeiből származnak. Ha áttetsző, intenzív csillogással kombinálják, akkor az „orient” néven ismert hatást keltik. A domináns színek közé tartozik az ezüst, a rózsaszín fehér, a fehér rózsa, az aranyfehér, az arany krém, a pezsgő és a birodalmi arany.

A császári arany színe a legritkább. Ezt a fenséges színt csak az indonéz vizekben termesztett osztriga adja. A dél-tengeri tenyésztett gyöngyök nagyobb méretűek, és általában 10 mm és 15 mm közöttiek.

Ha nagyobb méreteket találnak, a ritkább, 16 milliméter feletti és esetenként 20 milliméternél nagyobb gyöngyöket nagyra értékelik az ínyencek. Ha a szépség a szemlélő szemében van, akkor a South Sea Pearls számtalan lehetőséget kínál a szépség megtekintésére, mivel nincs két egyforma gyöngy. A dél-tengeri tenyésztett gyöngyök a gyöngyház vastagsága miatt izgalmas formában megtalálhatók.

A gyöngyház gyöngyház kalcium-karbonát kristályok és az osztriga által termelt különleges anyagok gyönyörű mátrixa. Ezt a mátrixot tökéletesen formált mikroszkopikus csempékbe fektetik le, rétegről rétegre. A gyöngy vastagságát a rétegek száma és az egyes rétegek vastagsága határozza meg.

A gyöngyház megjelenését az határozza meg, hogy a kalciumkristályok „laposak” vagy „prizmásak”, a burkolólapok tökéletessége, valamint a csempe finomsága és rétegeinek száma. A hatás
a gyöngy szépsége e tökéletességek láthatóságának mértékétől függ. A gyöngynek ezt a felületi minőségét a gyöngy arcszíneként írják le.

Bár a forma nem befolyásolja a gyöngy minőségét, az egyes formák iránti kereslet hatással van az értékre. A kényelem kedvéért a dél-tengeri tenyésztett gyöngyöket ebbe a hét alakkategóriába sorolják. Számos kategória további alkategóriákra oszlik:

1) Kerek;
2) SemiRound;
3) barokk;
4) Félbarokk;
5) Csepp;
6) Kör;
7) Gomb.

A dél-tengeri gyöngy szépségének királynője

Indonézia dél-tengeri gyöngyöket termel, amelyeket a Pinctada maxima-ból, a legnagyobb osztrigafajból termesztenek. Az érintetlen környezettel rendelkező szigetcsoportként Indonézia optimális környezetet biztosít a Pinctada maxima számára a kiváló minőségű gyöngyök előállításához. Az indonéz Pinctada maxima több mint egy tucat színárnyalatú gyöngyöt állít elő.

A legritkább és legértékesebb gyöngyök az arany és ezüst színűek. Különféle finom árnyalatok, többek között ezüst, pezsgő, ragyogó fehér, rózsaszín és arany, az Imperial Gold Pearl pedig a legcsodálatosabb gyöngyszem.

Az érintetlen indonéz vizekben termesztett osztrigák által termelt Imperial Gold Color Pearl valójában a dél-tengeri gyöngy királynője. Bár az indonéz vizek a dél-tengeri gyöngy otthona, szabályozásra van szükség a belföldi kereskedelem és az export ellenőrzésére, hogy biztosítsák a gyöngy minőségét és árát. A kormány és a kapcsolódó felek igen
erősebb kapcsolatot épített ki a kihívás megoldására.

Az édesvízi kagylóból tenyésztett, és gyaníthatóan alacsony minőségű kínai gyöngyök esetében a kormány bizonyos óvintézkedéseket tett, például kiadta a gyöngy minőség-ellenőrzéséről szóló 8/2003. számú halászati ​​és tengerészeti miniszteri rendeletet. Az intézkedésre azért van szükség, mert a kínai gyöngyök rossz minőségűek, de nagyon hasonlítanak az indonéz gyöngyökhöz. veszélyt jelenthet az indonéz gyöngytermelő központokra Balin és Lombokon.

Az indonéz gyöngy exportja jelentős növekedést mutatott a 2008-2012 közötti időszakban, átlagosan 19,69%-os éves növekedéssel. 2012-ben az export legnagyobb részét a természetes gyöngy uralta, 51%-kal.22. A megmunkálatlan tenyésztett gyöngyök a távoli második helyen 31,82%-kal, a megmunkált tenyésztett gyöngyök 16,97%-kal következtek.

Indonézia gyöngyexportjának értéke 2008-ban csak 14,29 millió USD volt, mielőtt jelentősen, 22,33 millió USD-ra nőtt 2009-ben.

 1. ábra: Indonéz gyöngyexport (2008-2012)
  ======F1=======

2010-ben 31,43 millió USD-ra, 2011-ben pedig 31,79 millió USD-ra nőtt. Az exportot azonban 2012-ben 29,43 millió USD-ra csökkentették.

Az általános csökkenő tendencia 2013 első öt hónapjában folytatódott, 9,30 millió USD export mellett, ami 24,10%-os zsugorodást jelent a 2012. azonos időszakának 12,34 millió USD-hoz képest.

 1. ábra: Indonéz exportcél (2008-2012)
  ======F2========

2012-ben az indonéz gyöngyök fő exportcélpontja Hongkong, Ausztrália és Japán volt. A Hongkongba irányuló export 13,90 millió USD-t tett ki, ami a teljes indonéz gyöngyexport 47,24%-a. Japán volt a második legnagyobb exportcélország 9,30 millió dollárral (31,60%), ezt Ausztrália követi 5,99 millió dollárral (20,36%), Dél-Korea pedig 105 000 dollárral (0,36%), Thaiföld pedig 36 000 dollárral (0,12%).

2013 első öt hónapjában ismét Hongkong volt a legnépszerűbb úti cél 4,11 millió USD értékű gyöngyexporttal, ami 44,27%-ot jelent. Ausztrália Japánt váltotta a második helyen 2,51 millió dollárral (27,04%), a harmadik pedig Japán 2,36 millió dollárral (25,47%), ezt követi Thaiföld 274 000 dollárral (2,94%) és Dél-Korea 25 000 dollárral (0,27%).

Bár Hongkong rendkívüli, átlagosan 124,33%-os éves növekedést mutatott a 2008-2012-es időszakban, a növekedés 2013 első öt hónapjában 39,59%-kal csökkent 2012 azonos időszakához képest. A Japánba irányuló export is hasonló, 35,69%-os zsugorodást mutatott %

 1. ábra: Indonéz export tartományonként (2008-2012)
  ======F3========

A legtöbb indonéz gyöngyexport Baliból, Jakartából, Dél-Sulawesi és Nyugat-Nusa Tenggara tartományokból származik, értéke 1000 USD és 22 millió USD között mozog.

 1. ábra: Gyöngyök, nat vagy kultusz stb. exportja a világba országonként (2012)
  =====F4=====

A világ teljes gyöngyexportja 2012-ben elérte az 1,47 milliárd USD-t, ami 6,47%-kal alacsonyabb a 2011-es 1,57 milliárd USD-s exportnál. A 2008-2012 közötti időszakban az éves átlag 1,72%-os zsugorodást szenvedett el. 2008-ban a világ gyöngyexportja elérte az 1,75 milliárd USD-t, de a következő években csökkent. 2009-ben az export 1,39 milliárd USD-ra csökkent, majd 2010-ben 1,42 milliárd USD-ra, illetve 157 milliárd USD-ra nőtt 2011-ben.

Hongkong volt a legnagyobb exportőr 2012-ben 408,36 millió USD-val, 27,73%-os piaci részesedéssel. Kína volt a második 283,97 millió USD exporttal, ami a piaci részesedés 19,28%-át teszi ki, ezt követi Japán 210,50 millió USD-val (14,29%), Ausztrália 173,54 millió USD (11,785) exporttal és Francia Polinézia, amely 76,18 millió USD-t exportált. 5,17%), hogy lezárja a Top 5-öt.

A 6. helyen az Egyesült Államok végzett 65,60 millió USD exporttal, 4,46%-os piaci részesedéssel, ezt követi Svájc 54,78 millió USD-val (3,72%), majd az Egyesült Királyság, amely 33,04 millió USD-t (2,24%) exportált. A 29,43 millió USD értékben gyöngyöt exportáló Indonézia a 9. helyen állt 2%-os piaci részesedéssel, míg a Fülöp-szigetek 23,46 millió USD (1,59%) exporttal zárta a Top 10-et.

 1. ábra: A világexport részesedése és növekedése (%)
  ======F5=====

A 2008-2012 közötti időszakban Indonéziában a legmagasabb, 19,69%-os növekedési trend, ezt követi a Fülöp-szigetek 15,62%-kal. Kína és az Egyesült Államok volt az egyetlen további export, amely 9%-os, illetve 10,56%-os pozitív növekedést mutatott a Top 10 ország között.

Indonézia azonban 2011 és 2012 között éves szinten 7,42%-os zsugorodást szenvedett el, a Fülöp-szigeteken volt a legnagyobb, 38,90%-os éves növekedés, míg Ausztrália a legrosszabb teljesítmény, amely 31,08%-kal zsugorodott.

Ausztrálián kívül az egyetlen ország a 10 legnagyobb exportőr között, amelyek gyöngyexportjuk növekedését regisztrálták
az Egyesült Államok 22,09%-os, az Egyesült Királyság 21,47%-os és Svájc 20,86%-os növekedéssel.

A világ 1,33 milliárd USD értékben importált gyöngyöt 2012-ben, ami 11,65%-kal alacsonyabb, mint a 2011-es 1,50 milliárd USD-s import. A 2008-2011 közötti időszakban az import éves átlagban 3,5%-os visszaesést szenvedett el. A világ gyöngyimportja 2008-ban érte el a legmagasabb értéket, 1,71 milliárd dollárral, majd 1,30 dollárra csökkent.

 1. ábra: Gyöngyök, nat vagy kultusz stb. importja a világból
  =====F6=====

Az import fellendülést mutatott 2010-ben és 2011-ben 1,40 és 1,50 milliárd dollárral, mielőtt 2012-ben 1,33 dollárra esett vissza.

Az importőrök közül 2012-ben Japán állt a lista élén: 371,06 millió USD értékben importált gyöngyöt, ami a világ 1,33 milliárd USD gyöngyimportjának 27,86%-át teszi ki. Hongkong volt a második 313,28 millió USD importtal 23,52%-os piaci részesedéssel, ezt követi az Egyesült Államok 221,21 millió USD-val (16,61%), Ausztrália 114,79 millió USD-vel (8,62%), a távoli 5. pedig Svájc áll. 47,99 USD (3,60%) import.

Indonézia mindössze 8000 USD értékben importált gyöngyöt 2012-ben, ezzel a 104. helyen áll.

Forgatókönyvíró: Hendro Jonathan Sahat

Kiadja: NEMZETI EXPORTFEJLESZTÉSI FŐIGAZGATÓSÁG. Indonéz Köztársaság Kereskedelmi Minisztériuma.

Ditjen PEN/MJL/82/X/2013