Posted on

Biser Južnog mora Indonezije

Biser Južnog mora Indonezije

Indonezija je najveći svjetski arhipelag s bogatim ribarstvom i pomorskim proizvodima. Jedan od takvih proizvoda je biser Južnog mora, vjerojatno jedna od najboljih vrsta bisera. Ne samo da je obdarena bogatim prirodnim resursima, Indonezija također ima obilje obrtnika s visokim zanatskim vještinama.

Abdurrachim.com Pearl Wholesale Whatsapp : +62-878-6502-6222

Ovim člankom donosimo vam još jedan poseban indonezijski proizvod, biser Južnog mora. Kao zemlja smještena na raskrižju dvaju oceana i dvaju kontinenata, indonezijska kultura prikazuje jedinstvenu mješavinu oblikovanu dugom interakcijom između autohtonih običaja i višestrukih stranih utjecaja. Bogata kulturna baština Indonezije nudi svijetu raznoliku izradu bisernog nakita.

Jedan od vodećih svjetskih igrača, Indonezija izrađuje i izvozi bisere na međunarodno tržište, kao što su Australija, Hong Kong, Japan, Južna Koreja i Tajland. Prema statistikama, vrijednost izvoza bisera rasla je u prosjeku 19,69% godišnje u razdoblju 2008.-2012. U prvih pet mjeseci 2013. vrijednost izvoza iznosila je 9,30 USD
milijuna.

Abdurrachim.com Pearl Wholesale Whatsapp : +62-878-6502-6222

Visokokvalitetni biser se stoljećima smatra jednim od dragocjenih predmeta ljepote, u rangu s drugim dragim kamenjem. Tehnički, biser se proizvodi unutar živog školjkaša, unutar mekog tkiva ili plašta.

Biser je napravljen od kalcijevog karbonata u sitnom kristalnom obliku, baš kao i školjka kalma, u koncentričnim slojevima. Idealan biser bi bio savršeno okrugao i gladak, ali postoje i mnogi drugi oblici krušaka, koji se nazivaju barokni biseri.

Budući da su biseri prvenstveno izrađeni od kalcijevog karbonata, mogu se otopiti u octu. Kalcijev karbonat je osjetljiv čak i na otopinu slabe kiseline jer kristali kalcijevog karbonata reagiraju s octenom kiselinom u octu i nastaju kalcijev acetat i ugljični dioksid.

Prirodni biseri koji se spontano javljaju u divljini su najvredniji, ali su u isto vrijeme vrlo rijetki. Biseri koji su trenutno dostupni na tržištu uglavnom su uzgojeni ili uzgojeni od bisernih kamenica i slatkovodnih dagnji.

Imitacije bisera također se naširoko proizvode kao jeftin nakit iako je kvaliteta znatno niža od onih prirodnih. Umjetni biseri imaju slabu iridescenciju i lako se razlikuju od prirodnih.

Kvaliteta bisera, kako prirodnih tako i kultiviranih, ovisi o tome da li su sedefasti i preljevi, kao i unutrašnjost školjke koja ih proizvodi. Dok se biseri uglavnom uzgajaju i beru za izradu nakita, oni su također šivani na raskošnu odjeću, kao i drobljeni i korišteni u kozmetici, lijekovima i u mješavinama boja.

Vrste bisera

Biseri se prema nastanku mogu podijeliti u tri kategorije: prirodni, kultivirani i imitacija. Prije iscrpljivanja prirodnih bisera, prije otprilike jednog stoljeća, svi biseri koji su otkriveni bili su prirodni biseri.

Danas su prirodni biseri vrlo rijetki i često se prodaju na aukcijama u New Yorku, Londonu i drugim međunarodnim mjestima po investicijskim cijenama. Prirodni biseri su, po definiciji, sve vrste bisera nastalih slučajno, bez ljudske intervencije.

Oni su proizvod slučajnosti, s početkom koji je iritant, kao što je parazit koji se ukopa. Šansa za ovu prirodnu pojavu je vrlo mala jer ovisi o nepoželjnom ulasku stranih tvari koje kamenica ne može izbaciti iz svog tijela.

Kultivirani biser prolazi isti proces. U slučaju prirodnog bisera, kamenica djeluje sama, dok su kultivirani biseri produkt ljudske intervencije. Kako bi potaknuo kamenicu da proizvede biser, tehničar namjerno ugrađuje iritant u kamenicu. Materijal koji se kirurški implantira je komad školjke koji se zove sedef.

Ovu tehniku ​​razvio je britanski biolog William Saville-Kent u Australiji, a u Japan su je donijeli Tokichi Nishikawa i Tatsuhei Mise. Nishikawa je dobio patent 1916. i oženio se kćerkom Mikimotoa Kokichija.

Mikimoto je mogao koristiti Nishikawinu tehnologiju. Nakon što je patent odobren 1916., tehnologija je odmah komercijalno primijenjena na Akoya biserne kamenice u Japanu 1916. Misein brat je prvi proizveo komercijalni urod bisera u kamenici Akoya.

Mitsubishijev barun Iwasaki odmah je primijenio tehnologiju na bisernu kamenicu Južnog mora 1917. na Filipinima, a kasnije u Butonu i Palauu. Mitsubishi je bio prvi koji je proizveo kultivirani biser Južnog mora – iako je prvi mali komercijalni urod bisera uspješno proizveden tek 1928. godine.

Imitacija bisera je sasvim druga priča. U većini slučajeva staklena kuglica se umoči u otopinu napravljenu od riblje ljuske. Ovaj premaz je tanak i može se s vremenom istrošiti. Obično se može prepoznati imitacija po ugrizu. Lažni biseri klize po vašim zubima, dok se slojevi sedefa na pravim biserima osjećaju škrto. Otok Mallorca u Španjolskoj poznat je po industriji imitacije bisera.
Postoji osam osnovnih oblika bisera: okrugli, poluokrugli, gumb, kap, kruška, ovalni, barokni i zaokruženi.

Savršeno okrugli biseri su najrjeđi i najvrjedniji oblik.
– Poluokrugle se također koriste u ogrlicama ili u komadima gdje se oblik bisera može prikriti da izgleda kao da je savršeno okrugli biser.
– Biseri na gumbima su poput blago spljoštenog okruglog bisera i mogu napraviti i ogrlicu, ali se češće koriste u pojedinačnim privjescima ili naušnicama gdje je prekrivena stražnja polovica bisera, zbog čega izgleda kao veći, okrugliji biser.
– Kapljičasti biseri i biseri u obliku kruške ponekad se nazivaju biserima u obliku suze i najčešće se vide u naušnicama, privjescima ili kao središnji biser u ogrlici.
– Barokni biseri imaju drugačiju privlačnost; često su vrlo nepravilni s jedinstvenim i zanimljivim oblicima. Također se često mogu vidjeti u ogrlicama.
– Zaokružene bisere karakteriziraju koncentrični grebeni, ili prstenovi, oko tijela bisera.

Prema Harmoniziranom sustavu (HS), biseri su podijeljeni u tri podkategorije: 7101100000 za prirodne bisere, 7101210000 za kultivirane bisere, neobrađene i 7101220000 za kultivirane bisere, obrađene.


Svjetlucanje bisera INDONEZIJE

Stoljećima se prirodni biser Južnog mora smatrao nagradom svih bisera. Otkriće najplodnijih bisernih ležišta u Južnom moru posebno u Indoneziji i okolnim regijama, kao što je Sjeverna Australija početkom 1800-ih, kulminiralo je najpopustljivijim razdobljem bisera u Europi tijekom viktorijanskog doba.

Ova vrsta bisera razlikuje se od svih ostalih bisera svojim veličanstvenim debelim prirodnim sedefom. Ovaj prirodni sedef daje sjaj bez premca, onaj koji ne daje samo “sjaj” kao kod ostalih bisera, već i složen mekani, neopipljivi izgled koji mijenja raspoloženje pod različitim svjetlosnim uvjetima. Ljepota ovog sedefa koji je stoljećima oduševio biser Južnog mora stručnim draguljarima s diskriminirajućim ukusom.

Prirodno proizveden od jedne od najvećih kamenica s biserima, Pinctada maxima, također poznate kao kamenica sa srebrnom usnom ili zlatousnom. Ovaj mekušac srebrne ili zlatne usne može narasti do veličine tanjura, ali je vrlo osjetljiv na uvjete okoline.

Ova osjetljivost povećava cijenu i rijetkost bisera Južnog mora. Kao takva, Pinctada maxima proizvodi bisere većih veličina u rasponu od 9 milimetara do čak 20 milimetara s prosječnom veličinom od oko 12 milimetara. Pripisuje se debljini sedefa, biser Južnog mora također je poznat po raznovrsnosti pronađenih jedinstvenih i poželjnih oblika.

Povrh tih vrlina, biser Južnog mora također ima niz boja od kremaste preko žute do duboko zlatne i od bijele do srebrne. Biseri također mogu imati lijepi “prizvuk” druge boje kao što je ružičasta, plava ili zelena.

U današnje vrijeme, kao što je slučaj s drugim prirodnim biserima, prirodni biser Južnog mora gotovo je nestao sa svjetskih tržišta bisera. Velika većina danas dostupnih bisera Južnog mora uzgaja se na farmama bisera u Južnom moru.

Južnomorski biseri Indonezije

Kao vodeći proizvođač, Indonezija, može se ocijeniti njihovu ljepotu u smislu sjaja, boje, veličine, oblika i kvalitete površine. Bisere veličanstvene boje Imperial Gold proizvode samo kamenice koje se uzgajaju u indonezijskim vodama. Što se tiče sjaja, biseri Južnog mora, prirodni i kultivirani, imaju vrlo izrazit izgled.

Zbog svog jedinstvenog prirodnog sjaja pokazuju nježan unutarnji sjaj koji se osjetno razlikuje od površinskog sjaja ostalih bisera. Ponekad se opisuje kao uspoređivanje sjaja svjetla svijeća s fluorescentnim svjetlom.

Povremeno će biseri vrlo fine kvalitete pokazivati ​​fenomen poznat kao orijent. Ovo je kombinacija prozirnog sjaja sa suptilnim odsjajima boja. Najsjajnije boje bisera Južnog mora su bijele ili bijele s raznim bojama.

Tonovi mogu biti gotovo bilo koje dugine boje, a potječu od prirodnih boja sedefa biserne kamenice Južnog mora. U kombinaciji s prozirnim intenzivnim sjajem, stvaraju efekt poznat kao “orijent”. Boje koje se dominantno nalaze su srebrna, ružičasta bijela, bijela ruža, zlatno bijela, zlatna krema, šampanjac i carsko zlato.

Boja carskog zlata je najrjeđa od svih. Ovu veličanstvenu boju proizvode samo kamenice koje se uzgajaju u indonezijskim vodama. Kultivirani biseri Južnog mora su superiorniji u veličini i općenito su između 10 mm i 15 milimetara.

Kad se nađu veće veličine, rjeđi biseri iznad 16 milimetara, a povremeno i veći od 20 milimetara su visoko cijenjeni od strane poznavatelja. Ako je ljepota u oku promatrača, tada South Sea Pearls nudi bezbroj mogućnosti ljepote za promatranje, jer ne postoje dva potpuno ista bisera. Zbog debljine njihovog sedefa, kultivirani biseri Južnog mora nalaze se u uzbudljivim različitim oblicima.

Biserni sedef je prekrasna matrica kristala kalcijevog karbonata i posebnih tvari koje proizvodi kamenica. Ova matrica je položena u savršeno oblikovane mikroskopske pločice, sloj po sloj. Debljina bisera određena je brojem slojeva i debljinom svakog sloja.

Izgled sedefa ovisit će o tome jesu li kristali kalcija “plosnati” ili “prizmatični”, po savršenosti s kojom su pločice položene, te po finoći i broju slojeva pločica. Učinak
o ljepoti bisera ovisi o stupnju vidljivosti tih savršenstava. Ova kvaliteta površine bisera opisuje se kao ten bisera.

Iako oblik ne utječe na kvalitetu bisera, potražnja za određenim oblicima ima utjecaja na vrijednost. Radi praktičnosti, kultivirani biseri Južnog mora razvrstani su u ovih sedam kategorija oblika. Nekoliko kategorija dalje je podijeljeno u brojne potkategorije:

1) Okrugla;
2) Poluokrugla;
3) Barok;
4) polubarok;
5) pad;
6) Krug;
7) Gumb.

Kraljičina ljepote bisera Južnog mora

Indonezija proizvodi bisere južnog mora koji se uzgajaju od Pinctada maxima, najveće vrste kamenica. Kao arhipelag s netaknutim okolišem, Indonezija pruža optimalno okruženje za Pinctada maxima za proizvodnju visokokvalitetnih bisera. Indonezijska Pinctada maxima proizvodi bisere s više od desetak nijansi boja.

Najrjeđi i najvrjedniji proizvedeni biseri su oni zlatne i srebrne boje. Različiti raspon nježnih nijansi, između ostalih, srebrna, šampanjac, briljantna bijela, ružičasta i zlatna, s Imperial Gold Pearl kao najveličanstvenijim od svih bisera.

Imperial Gold Color Pearl proizveden od kamenica uzgojenih u netaknutim indonezijskim vodama u stvarnosti je Kraljica bisera Južnog mora. Iako su indonezijske vode dom za bisere Južnog mora, potrebna je regulativa za kontrolu domaće trgovine i izvoza kako bi se osigurala kvaliteta i cijena bisera. Vlada i povezane strane imaju
izgradio jači odnos kako bi riješio izazov.

U slučaju kineskih bisera, koji se uzgajaju iz slatkovodnih dagnji i za koje se sumnja da su niske kvalitete, vlada je poduzela neke mjere opreza, kao što je izdavanje Ministarskih uredbi za ribarstvo i pomorstvo br. 8/2003 o kontroli kvalitete bisera. Mjera je neophodna kao kineski biseri koji su niske kvalitete, ali izgledaju vrlo slični indonezijskim biserima. može postati prijetnja indonezijskim centrima za proizvodnju bisera na Baliju i Lomboku.

Izvoz indonezijskih bisera pokazao je značajan porast u razdoblju 2008.-2012. s prosječnim godišnjim rastom od 19,69%. U 2012. najvećim dijelom izvoza dominirali su prirodni biseri s 51%.22. Na drugom mjestu slijede kultivirani biseri, neobrađeni s 31,82% i kultivirani biseri, obrađeni, sa 16,97%.

Indonezijski izvoz bisera u 2008. procijenjen je na samo 14,29 milijuna USD prije nego što je značajno porastao na 22,33 milijuna USD u 2009. Vrijednost je dalje

Slika 1. Indonezijski izvoz bisera (2008.-2012.)

povećao se na 31,43 milijuna USD i 31,79 milijuna USD u 2010. i 2011. godini. Izvoz je, međutim, smanjen na 29,43 milijuna USD u 2012.

Ukupni trend pada nastavio se u prvih pet mjeseci 2013. s izvozom od 9,30 milijuna USD, što je smanjenje od 24,10% u usporedbi s 12,34 milijuna USD u istom razdoblju 2012. godine.

Slika 2. Indonezijsko izvozno odredište (2008.-2012.)

U 2012. glavna izvozna odredišta indonezijskih bisera bili su Hong Kong, Australija i Japan. Izvoz u Hong Kong iznosio je 13,90 milijuna USD ili 47,24% ukupnog izvoza indonezijskih bisera. Japan je bio druga najveća izvozna destinacija s 9,30 milijuna USD (31,60%), a slijede Australija s 5,99 milijuna USD (20,36%) i Južna Koreja sa 105 000 USD (0,36%) i Tajland sa 36 000 USD (0,12%).

U prvih pet mjeseci 2013. godine Hong Kong je ponovno bio top destinacija s izvozom bisera u vrijednosti od 4,11 milijuna dolara ili 44,27%. Australija je zamijenila Japan na drugom mjestu s 2,51 milijuna USD (27,04%), a Japan je treći s 2,36 milijuna USD (25,47%), a slijede Tajland s 274 000 USD (2,94%) i Južna Koreja s 25 000 USD (0,27%).

Iako je Hong Kong pokazao izvanredan prosječni godišnji rast od 124,33% u razdoblju 2008.-2012., rast se smanjio za 39,59% u prvih pet mjeseci 2013. u odnosu na isto razdoblje 2012. Izvoz u Japan također je pokazao sličan pad od 35,69% %

Slika 3. Indonezijski izvoz po pokrajinama (2008.-2012.)

Većina izvoza indonezijskih bisera potječe iz provincija Bali, Jakarta, Južni Sulawesi i Zapadna Nusa Tenggara s vrijednostima u rasponu od 1000 do 22 milijuna američkih dolara.

Slika 4. Izvoz bisera, nat ili kult, itd. U svijet po zemlji (2012.)

Ukupni svjetski izvoz bisera u 2012. dosegao je 1,47 milijardi američkih dolara, što je 6,47% manje od izvoza iz 2011. od 1,57 milijardi američkih dolara. U razdoblju od 2008. do 2012. prosječna je godišnja pala za 1,72%. U 2008. svjetski izvoz bisera dosegao je 1,75 milijardi američkih dolara da bi u sljedećim godinama opao. U 2009. izvoz je smanjen na 1,39 milijardi USD prije nego što se povećao na 1,42 milijarde USD i 157 milijardi USD u 2010. i 2011. godini.

Hong Kong je bio najveći izvoznik u 2012. sa 408,36 milijuna USD s tržišnim udjelom od 27,73%. Kina je druga s izvozom od 283,97 milijuna USD što čini 19,28% tržišnog udjela, a slijede Japan sa 210,50 milijuna USD (14,29%), Australija s izvozom od 173,54 milijuna USD (11,785) i Francuska Polinezija koja je izvezla 76,18 milijuna USD ( 5,17%) za završetak prvih 5.

Na 6. mjestu bile su Sjedinjene Američke Države s izvozom od 65,60 milijuna USD za tržišni udio od 4,46%, a slijede Švicarska s 54,78 milijuna USD (3,72%) i Ujedinjeno Kraljevstvo koje je izvezlo 33,04 milijuna USD (2,24%). Izvozeći bisere u vrijednosti od 29,43 milijuna američkih dolara, Indonezija je zauzela 9. mjesto s tržišnim udjelom od 2 posto, dok su Filipini dovršili listu Top 10 s izvozom od 23,46 milijuna dolara (1,59 posto) u 2012.

Slika 5. Udio i rast svjetskog izvoza (%)

U razdoblju 2008.-2012. Indonezija ima najveći trend rasta od 19,69%, a slijede Filipini sa 15,62%. Kina i Sjedinjene Države bile su jedini drugi izvoznici koji su doživjeli pozitivne trendove rasta od 9% odnosno 10,56% među prvih 10 zemalja.

Indonezija je, međutim, pretrpjela smanjenje od 7,42% u odnosu na prethodnu godinu između 2011. i 2012., s tim da su Filipini imali najveći međugodišnji rast od 38,90%, dok je Australija najlošija koja je imala 31,08%.

Osim Australije, jedine zemlje u Top 10 izvoznika koje su zabilježile rast izvoza bisera bile su
Sjedinjene Države s rastom od 22,09%, Ujedinjeno Kraljevstvo s 21,47% i Švicarska s 20,86%.

Svijet je 2012. uvezao bisera u vrijednosti od 1,33 milijarde dolara, što je 11,65% manje od uvoza iz 2011. od 1,50 milijardi dolara. U razdoblju 2008.-2011. uvoz je pretrpio prosječnu godišnju kontrakciju od 3,5%. Svjetski uvoz bisera dosegao je najveći u 2008. sa 1,71 milijardu USD prije nego što je pao na 1,30 USD

Slika 6. Uvoz bisera, nat ili kult, itd. iz svijeta

milijardi u 2009. Uvoz je pokazao trend oporavka u 2010. i 2011. sa 1,40 milijardi USD i 1,50 milijardi USD prije nego što je pao na 1,33 USD 2012. godine.

Među uvoznicima, Japan je bio na vrhu liste 2012. uvezivši bisere u vrijednosti od 371,06 milijuna američkih dolara s tržišnim udjelom od 27,86% ukupnog svjetskog uvoza bisera od 1,33 milijarde američkih dolara. Hong Kong je bio drugi s uvozom od 313,28 milijuna USD s tržišnim udjelom od 23,52%, a slijede Sjedinjene Države s 221,21 milijuna USD (16,61%), Australija sa 114,79 milijuna USD (8,62%) i Švicarska na udaljenom 5. mjestu sa uvoz od 47,99 USD (3,60%).

Indonezija je 2012. uvezla bisere u vrijednosti od samo 8.000 američkih dolara i zauzima 104. mjesto.

Scenarist: Hendro Jonathan Sahat

Izdaje : GLAVNA DIREKCIJA ZA RAZVOJ NACIONALNOG IZVOZA. Ministarstvo trgovine Republike Indonezije.

Ditjen PEN/MJL/82/X/2013