Posted on

Јужноморскиот бисер Индонезија

Индонезија Јужноморски бисер

Индонезија е најголемиот архипелаг во светот со богат риболов и поморски производи. Еден од таквите производи е бисерот на Јужното Море, веројатно еден од најдобрите видови бисер. Не само обдарена со богати природни ресурси, Индонезија има и изобилство на занаетчии со високи вештини за изработка.

Со оваа статија ви пренесуваме уште еден посебен индонезиски производ, бисерот на Јужното Море. Како земја сместена на раскрсницата на два океани и два континента, индонезиската култура прикажува уникатна мешавина формирана од долгата интеракција помеѓу домородните обичаи и повеќекратните странски влијанија. Богатото културно наследство на Индонезија му нуди на светот разновидна изработка на бисерен накит.

Abdurrachim.com Pearl Wholesale Whatsapp : +62-878-6502-6222

Еден од најдобрите светски играчи, Индонезија изработува и извезува бисери на меѓународниот пазар, како што се Австралија, Хонг Конг, Јапонија, Јужна Кореја и Тајланд. Според статистичките податоци, извозната вредност на бисерот во периодот 2008-2012 година просечно годишно пораснала за 19,69%. Во првите пет месеци од 2013 година, вредноста на извозот достигна 9,30 УСД милиони.

Висококвалитетниот бисер се смета за еден од скапоцените предмети на убавина со векови, исто како и другите скапоцени камења. Технички, бисер се произведува во жива школкана мекотел, во мекото ткиво или во мантија.

Бисерот е направен од калциум карбонат во ситна кристална форма, исто како лушпата на мирна, во концентрични слоеви. Идеален бисер би бил совршено кружен и мазен, но има многу други форми на круши, наречени барокни бисери.

Abdurrachim.com Pearl Wholesale Whatsapp : +62-878-6502-6222

Бидејќи бисерите се направени првенствено од калциум карбонат, тие можат да се растворат во оцет. Калциум карбонатот е подложен дури и на слаб киселински раствор бидејќи кристалите на калциум карбонат реагираат со оцетната киселина во оцетот за да формираат калциум ацетат и јаглерод диоксид.

Природните бисери кои се појавуваат спонтано во дивината се највредни, но во исто време се многу ретки. Бисерите кои моментално се достапни на пазарот најчесто се одгледуваат или се одгледуваат од бисерни остриги и слатководни школки.

Имитирани бисери се исто така широко произведени како ефтин накит иако квалитетот е многу понизок од природните. Вештачките бисери имаат слаба ириденција и лесно се разликуваат од природните.

Квалитетот на бисерите, и природните и култивираните, зависи од тоа дали се шарени и блескави, како и внатрешноста на лушпата што ги произведува. Додека бисерите најчесто се одгледуваат и берат за да се направи накит, тие исто така се зашиени на раскошна облека, како и кршени и користени во козметика, лекови и во мешавини за бои.

Видови бисери

Бисерите можат да се поделат во три категории врз основа на нивното формирање: природни, културни и имитациски. Пред исцрпувањето на природните бисери, пред околу еден век, сите бисери што беа откриени беа природни бисери.

Денес природните бисери се многу ретки и често се продаваат на аукции во Њујорк, Лондон и други меѓународни места по инвестициски цени. Природните бисери се, по дефиниција, сите видови бисери настанати случајно, без човечка интервенција.

Тие се производ на случајност, со почеток кој е надразнувач како паразит кој вдлабнува. Шансата за оваа природна појава е многу мала бидејќи зависи од несаканото влегување на туѓ материјал кој остригата не може да го исфрли од своето тело.

Културен бисер се подложува на истиот процес. Во случај на природен бисер, остригата работи сама, додека култивираните бисери се производ на човечка интервенција. За да ја поттикне остригата да произведе бисер, техничар намерно го вградува иритантот внатре во остригата. Материјалот што е хируршки имплантиран е парче школка наречено Мајка на бисерот.

Оваа техника беше развиена од британскиот биолог Вилијам Савил-Кент во Австралија и донесена во Јапонија од Токичи Нишикава и Тацухеи Мисе. Нишикава го добил патентот во 1916 година и се оженил со ќерката на Микимото Кокичи.

Микимото можеше да ја користи технологијата на Нишикава. По добивањето на патентот во 1916 година, технологијата веднаш беше комерцијално применета на бисерните остриги Акоја во Јапонија во 1916 година. Братот на Мизе беше првиот што произведе комерцијален род на бисери во остригите Акоја.

Баронот Ивасаки од Mitsubishi веднаш ја примени технологијата на бисерната остриги од Јужното Море во 1917 година на Филипините, а подоцна и во Бутон и Палау. Mitsubishi беше првиот што произведе културен бисер од Јужното Море – иако дури во 1928 година беше успешно произведен првиот мал комерцијален род на бисери.

Имитирани бисери се сосема друга приказна. Во повеќето случаи, стаклена мушка се натопува во раствор направен од рибни крлушки. Овој слој е тенок и на крајот може да се истроши. Обично може да се препознае имитација со гризење на неа. Лажните бисери се лизгаат низ вашите заби, додека слоевите на ризла на вистинските бисери се тврдоглави. Островот Мајорка во Шпанија е познат по својата индустрија за имитација на бисери.

Постојат осум основни облици на бисери: тркалезни, полу-округли, копчиња, капки, круши, овални, барокни и кружни.

Совршено кружните бисери се најретката и највредната форма.

  • Полуокруглите се користат и во ѓердани или во парчиња каде што обликот на бисерот може да се маскира за да изгледа како да е совршено кружен бисер.
  • Бисерите со копчиња се како малку сплескан тркалезен бисер и можат да направат и ланче, но почесто се користат во единечни привезоци или обетки каде што е покриена задната половина од бисерот, со што изгледа како поголем, позаоблен бисер.
  • Бисерите во облик на капка и круша понекогаш се нарекуваат бисери од солза и најчесто се гледаат во обетки, приврзоци или како средишен бисер во ѓердан.
  • Барокните бисери имаат поинаква привлечност; тие често се многу неправилни со уникатни и интересни форми. Тие, исто така, најчесто се гледаат во ѓердани.
  • Заоблените бисери се карактеризираат со концентрични гребени, или прстени, околу телото на бисерот.

Според Хармонизираниот систем (ХС), бисерите се поделени во три под-категории: 7101100000 за природни бисери, 7101210000 за култивирани бисери, необработени и 7101220000 за култивирани бисери, обработени.
===T1===
Сјајот на бисерот на Индонезија

Со векови, природниот бисер на Јужното Море се сметаше за награда на сите бисери. Откривањето на најплодните бисерни корита од Јужното Море во особено Индонезија и околниот регион, како што е Северна Австралија во раните 1800-ти, кулминираше во најпопустливата ера на бисери во Европа за време на викторијанската ера.

Овој тип на бисер се разликува од сите други бисери по својот прекрасен, густ природен сакрта. Овој природен сакрта произведува неспоредлив сјај, оној кој не само што дава „сјај“ како кај другите бисери, туку комплексен мек, нематеријален изглед кој го менува расположението при различни светлосни услови. Убавината на овој морето, кој со векови им го примил бисерот на Јужното Море на стручните накитувачи со дискриминирачки вкус.

Природно произведен од една од најголемите бисерносни остриги, Pinctada maxima, позната и како остриги со сребрени усни или со златни усни. Овој мекотел со сребрени или златни усни може да порасне до големина на чинија за вечера, но е многу чувствителен на условите на околината.

Оваа чувствителност ја зголемува цената и реткоста на бисерите од Јужното Море. Како таква, Pinctada maxima произведува бисери со поголеми димензии кои се движат од 9 милиметри до дури 20 милиметри со просечна големина од околу 12 милиметри. Припишувајќи се на дебелината на јадрото, бисерот од Јужното Море е исто така познат по разновидноста на уникатни и посакувани форми пронајдени.

Згора на тие доблести, бисерот на Јужното Море има и низа бои од крем преку жолто до длабоко злато и од бело до сребро. Бисерите исто така може да прикажат прекрасен „призвук“ на различна боја како розова, сина или зелена.

Во денешно време, како што е случајот со другите природни бисери, природниот бисер од Јужното Море речиси исчезна од светските пазари за бисери. Огромното мнозинство на бисери од Јужното Море достапни денес се одгледуваат на фарми за бисери во Јужното Море.

Индонезиски јужноморски бисери

Како водечки производител, Индонезија, може да се процени нивната убавина во однос на сјајот, бојата, големината, обликот и квалитетот на површината. Бисерите со величествената боја на царското злато се произведуваат само од остриги кои се одгледуваат во индонезиските води. Во однос на сјајот, бисерите од Јужното Море, природни и културни, имаат многу изразен изглед.

Поради нивниот уникатен природен сјај, тие покажуваат нежен внатрешен сјај кој значително се разликува од површинскиот сјај на другите бисери. Понекогаш се опишува како споредување на сјајот на светлината на свеќата со оној на флуоресцентната светлина.

Повремено, бисерите со многу добар квалитет ќе покажат феномен познат како ориент. Ова е комбинација на проѕирен сјај со суптилни рефлексии на боја. Најсјајните бои на бисерите од Јужното Море се бели или бели со различни обоени призвук.

Призвукот може да биде речиси секоја боја на виножитото, а се добиени од природните бои на бисерот од јужноморскиот бисер. Кога се комбинираат со проѕирен интензивен сјај, тие создаваат ефект познат како „ориентирање“. Боите кои доминантно се среќаваат вклучуваат сребрена, розова бела, бела роза, златна бела, златна крема, шампањ и царско злато.

Царската златна боја е најретката од сите. Оваа величествена боја ја произведуваат само остригите одгледувани во индонезиските води. Културните бисери од Јужното Море се супериорни по големина и обично се меѓу 10 мм и 15 милиметри.

Кога ќе се најдат поголеми димензии, поретките бисери над 16 милиметри и повремено поголеми од 20 милиметри се високо ценети од познавачите. Ако убавината е во окото на гледачот, тогаш Јужноморските бисери нудат огромен број можности за убавина за гледање, бидејќи ниту еден бисер не е сосема ист. Благодарение на дебелината на нивниот јагле, култивираните бисери од Јужното Море се наоѓаат во возбудлива разновидност на облици.

Бисерниот сал е прекрасна матрица од кристали на калциум карбонат и специјални супстанции произведени од остригите. Оваа матрица е поставена во совршено формирани микроскопски плочки, слој по слој. Дебелината на бисерот се одредува според бројот на слоеви и дебелината на секој слој.

Изгледот на накрта ќе се определи според тоа дали кристалите на калциум се „рамни“ или „призматични“, според совршенството со кое се поставени плочките и според финоста и бројот на слоеви на плочките. Ефектот
од убавината на бисерот зависи од степенот на видливост на овие совршенства. Овој квалитет на површината на бисерот е опишан како тен на бисерот.

Иако обликот не влијае на квалитетот на бисерот, побарувачката за одредени форми има влијание врз вредноста. За погодност, култивираните бисери од Јужното Море се оценети во овие седум категории на форми. Неколку категории понатаму се поделени во бројни под-категории:

1) Круг;
2) Полукруг;
3) барок;
4) Полубарок;
5) Капка;
6) Круг;
7) Копче.

Кралицата убавица на јужноморскиот бисер

Индонезија произведува Јужноморски бисери кои се одгледуваат од Pinctada maxima, најголемиот вид на остриги. Како архипелаг со недопрена средина, Индонезија обезбедува оптимална средина за Pinctada maxima да произведува висококвалитетни бисери. Индонезиската Pinctada maxima произведува бисери со повеќе од десетина нијанси на бои.

Најретките и највредните бисери произведени се оние со златни и сребрени бои. Различна палета на нежни нијанси, меѓу другото, сребрена, шампањска, брилијантна бела, розова и златна, со царскиот златен бисер како највеличествен од сите бисери.

Империјалниот златен бисер во боја произведен од остриги одгледувани во чисти индонезиски води е всушност кралицата на јужноморскиот бисер. Иако индонезиските води се дом на бисерите од Јужното Море, потребна е регулатива за контрола на домашната трговија и извозот за да се обезбеди квалитетот и цената на бисерот. Владата и сродните страни имаат
изгради посилна врска за да се реши предизвикот.

Во случајот со кинеските бисери, кои се одгледуваат од школки од слатка вода и за кои постои сомневање дека имаат низок степен, владата презеде некои мерки на претпазливост, како што е издавањето на министерските регулативи за рибарство и поморски работи бр. 8/2003 за контрола на квалитетот на бисерите. Мерката е неопходна како кинески бисери кои имаат низок квалитет, но изгледаат многу слично на индонезиските бисери. може да стане закана за индонезиските центри за производство на бисери во Бали и Ломбок.

Извозот на индонезиски бисери бележи значителен пораст во периодот 2008-2012 година со просечен годишен раст од 19,69%. Во 2012 година најголем дел од извозот доминирале природните бисери со 51%.22. Одгледани бисери, необработени, потоа на далечно второ место со 31,82% и култивирани бисери, обработени, со 16,97%.

Извозот на бисери од Индонезија во 2008 година беше проценет само на 14,29 милиони американски долари, пред значително да се зголеми на 22,33 милиони американски долари во 2009 година. Вредноста понатаму

Слика 1. Индонезиски извоз на бисери (2008-2012)
======F1=======

се зголеми на 31,43 милиони американски долари и 31,79 милиони американски долари во 2010 и 2011 година соодветно. Извозот, сепак, беше намален на 29,43 милиони американски долари во 2012 година.

Севкупниот тренд на намалување продолжи и во првите пет месеци од 2013 година со извоз од 9,30 милиони УСД, што е намалување од 24,10% во споредба со 12,34 милиони американски долари во истиот период во 2012 година.

Слика 2. Индонезиска извозна дестинација (2008-2012)
======F2=========

Во 2012 година, главните дестинации за извоз на индонезиски бисери беа Хонг Конг, Австралија и Јапонија. Извозот во Хонг Конг изнесуваше 13,90 милиони американски долари или 47,24% од вкупниот извоз на индонезиски бисер. Јапонија беше втора по големина извозна дестинација со 9,30 милиони УСД (31,60%), а потоа следат Австралија со 5,99 милиони УСД (20,36%) и Јужна Кореја со 105.000 УСД (0,36%) и Тајланд со 36.000 УСД (0,12%).

Во првите пет месеци од 2013 година, Хонг Конг повторно беше топ дестинација со извоз на бисери во вредност од 4,11 милиони американски долари, или 44,27%. Австралија ја замени Јапонија на второто место со 2,51 милиони УСД (27,04%), а Јапонија беше трета со 2,36 милиони УСД (25,47%) и следена од Тајланд со 274.000 УСД (2,94%) и Јужна Кореја со 25.000 УСД (0,27%).

Иако Хонг Конг покажа извонреден просечен годишен раст од 124,33% во периодот 2008-2012 година, растот се намали за 39,59% во првите пет месеци од 2013 година во споредба со истиот период во 2012 година. Извозот во Јапонија исто така покажа слична контракција од 35,69 %

Слика 3. Индонезиски извоз по провинции (2008-2012)
======F3=========

Поголемиот дел од извозот на индонезиски бисер потекнува од провинциите Бали, Џакарта, Јужен Сулавеси и Западна Нуса Тенгара со вредности кои се движат од 1.000 до 22 милиони американски долари.

Слика 4. Извоз на бисери, нат или култ, итн. Во светот по земја (2012)
=====F4=====

Вкупниот светски извоз на бисери во 2012 година достигна 1,47 милијарди американски долари, што е за 6,47% пониско од извозот во 2011 година од 1,57 милијарди американски долари. Во периодот 2008-2012 година, просечната годишна бележи контракција од 1,72%. Во 2008 година, светскиот извоз на бисери достигна 1,75 милијарди американски долари само за да се намали во следните години. Во 2009 година, извозот беше намален на 1,39 милијарди американски долари пред да се зголеми на 1,42 милијарди американски долари и 157 милијарди американски долари во 2010 и 2011 година соодветно.

Хонг Конг беше главен извозник во 2012 година со 408,36 милиони УСД за пазарен удел од 27,73%. Кина е втора со извоз од 283,97 милиони УСД што сочинува 19,28% од пазарниот удел, следена од Јапонија со 210,50 милиони УСД (14,29%), Австралија со извоз од 173,54 милиони УСД (11,785) и Француска Полинезија која извезла 76,18 милиони УСД ( 5,17%) за да се заокружи Топ 5.

На 6-та позиција беа САД со извоз од 65,60 милиони УСД за пазарен удел од 4,46%, потоа Швајцарија со 54,78 милиони УСД (3,72%) и Обединетото Кралство со извоз од 33,04 милиони УСД (2,24%). Со извоз на бисери во вредност од 29,43 милиони американски долари, Индонезија се рангираше на 9-тото место со пазарен удел од 2%, додека Филипините ја комплетираа Топ 10 листата со извоз од 23,46 милиони американски долари (1,59%) во 2012 година.

Слика 5. Удел и раст на светскиот извоз (%)
======F5=====

Во периодот 2008-2012 година, Индонезија има највисок тренд на раст од 19,69% по што следат Филипините со 15,62%. Кина и САД беа единствените други извозни производи кои забележаа позитивни трендови на раст од 9% и 10,56% соодветно меѓу Топ 10 земји.

Индонезија, сепак, претрпе пад од 7,42% на годишно ниво помеѓу 2011 и 2012 година, при што Филипините имаат најголем раст од 38,90% од година во година, а Австралија е најлошо со 31,08%.

Освен Австралија, единствените земји во Топ 10 извозници кои забележаа раст на нивниот извоз на бисер беа
САД со раст од 22,09%, Обединетото Кралство со 21,47% и Швајцарија од 20,86%.

Светот увезе бисери во вредност од 1,33 милијарди американски долари во 2012 година, или 11,65% пониско од увозот во 2011 година од 1,50 милијарди американски долари. Во периодот 2008-2011 година, увозот забележа годишна просечна контракција од 3,5%. Светскиот увоз на бисери достигна највисоко ниво во 2008 година со 1,71 милијарди американски долари пред да се намали на 1,30 американски долари

Слика 6. Увоз на бисери, нат или култ, итн од светот
=====F6=====

милијарди во 2009 г.

Помеѓу увозниците, Јапонија беше на врвот на листата во 2012 година со увоз на бисери во вредност од 371,06 милиони американски долари за пазарен удел од 27,86% од вкупниот увоз на бисери во светот од 1,33 милијарди американски долари. Хонг Конг беше втор со увоз од 313,28 милиони УСД за пазарен удел од 23,52%, следен од САД со 221,21 милиони УСД (16,61%), Австралија со 114,79 милиони УСД (8,62%) и Швајцарија на далечното петто место со увоз од 47,99 УСД (3,60%).

Индонезија увезла бисери во вредност од само 8.000 американски долари во 2012 година и се наоѓа на 104. позиција.

Сценарист: Хендро Џонатан Сахат

Објавено од: ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР ЗА РАЗВОЈ НА НАЦИОНАЛНИОТ ИЗВОЗ. Министерство за трговија Република Индонезија.

Ditjen PEN/MJL/82/X/2013