Posted on

Проблясъкът на Индонезия Южно море Перла

Южноморската перла на Индонезия

south sea pearl price azz1-0004


Индонезия е най-големият архипелаг в света с богати рибни и морски продукти. Един от тези продукти е перлата от Южно море, може би един от най-добрите видове перли. Не само надарена с богати природни ресурси, Индонезия има и изобилие от занаятчии с високи занаятчийски умения.

С тази статия ви представяме друг специален индонезийски продукт, перлата от Южно море. Като страна, разположена на кръстопътя на два океана и два континента, индонезийската култура показва уникална смесица, оформена от дългото взаимодействие между местните обичаи и множеството чужди влияния. Богатото културно наследство на Индонезия предлага на света разнообразие от изработка на бижута от перли.

Един от водещите играчи в света, Индонезия изработва и изнася перли за международния пазар, като Австралия, Хонконг, Япония, Южна Корея и Тайланд. Според статистиката стойността на износа на перлата нараства средно 19,69% годишно в периода 2008-2012 г. През първите пет месеца на 2013 г. стойността на износа достигна 9,30 щатски долара милиона

Abdurrachim.com Pearl Wholesale Whatsapp : +62-878-6502-6222

Висококачествената перла е считана за един от скъпоценните предмети на красотата в продължение на много векове, наравно с други скъпоценни камъни. Технически, перлата се произвежда вътре в жив мекотели с черупки, в меките тъкани или мантията.

Перлата е направена от калциев карбонат в малка кристална форма, точно като черупката на затишие, в концентрични слоеве. Идеалната перла би била идеално кръгла и гладка, но има много други форми на круши, наречени барокови перли.

Тъй като перлите са направени предимно от калциев карбонат, те могат да бъдат разтворени в оцет. Калциевият карбонат е податлив дори на слаб разтвор на киселина, тъй като кристалите на калциевия карбонат реагират с оцетната киселина в оцета, за да образуват калциев ацетат и въглероден диоксид.

Естествените перли, които се появяват спонтанно в дивата природа, са най-ценни, но в същото време са много редки. Перлите, които в момента се предлагат на пазара, са предимно култивирани или отглеждани от перлени стриди и сладководни миди.

Имитационните перли също се произвеждат широко като евтини бижута, въпреки че качеството е много по-ниско от естествените. Изкуствените перли имат слаба ирисценция и лесно се различават от естествените.

Качеството на перлите, както естествените, така и култивираните, зависи от това, че са седефени и преливащи, както и вътрешността на черупката, която ги произвежда. Докато перлите се култивират предимно и се събират за направата на бижута, те също са зашити върху пищни дрехи, както и смачкани и използвани в козметика, лекарства и в смеси за бои.

Видове перли

Перлите могат да бъдат разделени на три категории въз основа на тяхното образуване: естествени, култивирани и имитация. Преди изчерпването на естествените перли, преди около век, всички открити перли са били естествени перли.

Днес естествените перли са много редки и често се продават на търгове в Ню Йорк, Лондон и други международни места на инвестиционни цени. Естествените перли по дефиниция са всички видове перли, образувани случайно, без човешка намеса.

Те са продукт на случайността, с начало, което е дразнител като ровещ се паразит. Шансът за това естествено явление е много малък, тъй като зависи от нежеланото навлизане на чужд материал, който стридата не е в състояние да изхвърли от тялото си.

Култивирана перла преминава през същия процес. В случай на естествена перла, стридата работи сама, докато култивираните перли са продукт на човешка намеса. За да накара стридата да произвежда перла, техник нарочно имплантира дразнителя вътре в стридата. Материалът, който се имплантира хирургично, е парче черупка, наречена седеф.

Тази техника е разработена от британския биолог Уилям Савил-Кент в Австралия и пренесена в Япония от Токичи Нишикава и Тацухей Мисе. Нишикава получава патента през 1916 г. и се жени за дъщерята на Микимото Кокичи.

Микимото успя да използва технологията на Нишикава. След издаването на патента през 1916 г., технологията веднага се прилага комерсиално към перлените стриди Акоя в Япония през 1916 г. Братът на Мисе е първият, който произвежда търговска реколта от перли в стридата Акоя.

Баронът на Mitsubishi Ивазаки незабавно приложи технологията към бисерната стрида от Южно море през 1917 г. във Филипините, а по-късно в Бютън и Палау. Mitsubishi е първият, който произвежда култивирана перла от Южно море – въпреки че чак през 1928 г. първата малка търговска реколта от перли е успешно произведена.

Имитациите на перли са съвсем различна история. В повечето случаи стъклено зърно се потапя в разтвор, направен от рибени люспи. Това покритие е тънко и в крайна сметка може да се износи. Обикновено човек може да разбере имитация, като я ухапе. Фалшивите перли се плъзгат по зъбите ви, докато слоевете седеф върху истински перли се чувстват песъчинки. Остров Майорка в Испания е известен със своята индустрия за имитация на перли.

Има осем основни форми на перлите: кръгла, полукръгла, копче, капка, круша, овална, барокова и кръгла.

  • Идеално кръглите перли са най-рядката и най-ценна форма.
  • Полукръглите се използват и в огърлици или в парчета, където формата на перлата може да бъде прикрита, за да изглежда, че е идеално кръгла перла.
  • Перлите с копчета са като леко сплескана кръгла перла и могат да направят и огърлица, но по-често се използват в единични висулки или обеци, където задната половина на перлата е покрита, което я прави да изглежда като по-голяма, по-кръгла перла.
  • Перлите с форма на капка и круша понякога се наричат ​​​​перли с форма на сълза и най-често се виждат в обеци, висулки или като централна перла в огърлица.
  • Бароковите перли имат различна привлекателност; те често са много неправилни с уникални и интересни форми. Те също често се срещат в колиета.
  • Перлите в кръг се характеризират с концентрични ръбове или пръстени около тялото на перлата.

Съгласно Хармонизираната система (HS), перлите са разделени на три подкатегории: 7101100000 за естествени перли, 7101210000 за култивирани перли, необработени и 7101220000 за култивирани перли, обработени.

Проблясъкът на перлата на ИНДОНЕЗИЯ

Векове наред естествената перла на Южно море е била смятана за наградата на всички перли. Откриването на най-плодотворните перлени легла в Южно море, особено в Индонезия и околните региони, като Северна Австралия в началото на 1800-те, кулминира в най-снизходителния ера на перли в Европа през Викторианската епоха.

Този вид перли се отличава от всички останали перли с великолепния си дебел естествен седеф. Този естествен седеф създава ненадминат блясък, който не просто придава „блясък” както при другите перли, но и сложен мек, неосезаем външен вид, който променя настроението при различни светлинни условия. Красотата на този седеф, който през вековете е харесвал перлата на Южно море на експерти бижутери с различен вкус.

Естествено произведен от една от най-големите стриди, носещи перли, Pinctada maxima, известна още като сребърна или златоуста стрида. Този сребърен или златен мекотел може да нарасне до размера на чиния за вечеря, но е силно чувствителен към условията на околната среда.

Тази чувствителност увеличава цената и рядкост на перлите от Южно море. Като такава Pinctada maxima произвежда перли с по-големи размери, вариращи от 9 милиметра до цели 20 милиметра със среден размер около 12 милиметра. Приписвана на дебелината на седефа, перлата от Южно море е известна и с разнообразието от уникални и желани форми.

В допълнение към тези добродетели, перлата от Южно море също има набор от цветове от кремаво през жълто до наситено златисто и от бяло до сребро. Перлите могат също да показват прекрасен „обертон“ с различен цвят, като розово, синьо или зелено.

В днешно време, както е в случая с други естествени перли, естествената перла от Южно море почти изчезна от световните пазари на перли. По-голямата част от наличните днес перли от Южно море се култивират в перлени ферми в Южно море.

Южноморските перли на Индонезия

Като водещ производител, Индонезия, човек може да оцени тяхната красота по отношение на блясък, цвят, размер, форма и качество на повърхността. Перлите с величествения цвят на Imperial Gold се произвеждат само от стриди, култивирани в индонезийски води. По отношение на блясъка, перлите от Южно море, както естествени, така и култивирани, имат много отчетлив вид.

Благодарение на уникалния си естествен блясък, те проявяват нежен вътрешен блясък, който е забележимо различен от повърхностния блясък на другите перли. Понякога се описва като сравняване на сиянието на светлината на свещ с това на флуоресцентната светлина.

Понякога перлите с много фино качество показват феномен, известен като ориент. Това е комбинацията от полупрозрачен блясък с фини цветни отражения. Най-ярките цветове на перлите от Южно море са бели или бели с различни цветни нюанси.

Обертоновете могат да бъдат почти всеки цвят на дъгата и се извличат от естествените цветове на седефчето на бисерната стрида от Южно море. Когато се комбинират с полупрозрачен интензивен блясък, те създават ефекта, известен като „ориентация“. Цветовете, които се срещат доминантно, включват сребро, розово бяло, бяла роза, златисто бяло, злато кремаво, шампанско и имперско злато.

Цветът на императорското злато е най-редкият от всички. Този величествен цвят се произвежда само от стридите, отглеждани в индонезийски води. Култивираните перли от Южно море са по-добри по размер и обикновено са между 10 мм и 15 милиметра.

Когато се намерят по-големи размери, по-редките перли над 16 милиметра и понякога над 20 милиметра са високо ценени от познавачите. Ако красотата е в очите на гледащия, тогава South Sea Pearls предлагат безброй възможности за красота, която да гледате, тъй като няма две еднакви перли. Поради дебелината на седефчето, култивираните перли от Южно море се намират във вълнуващо разнообразие от форми.

Перлен седеф е красива матрица от кристали калциев карбонат и специални вещества, произведени от стридата. Тази матрица е положена в перфектно оформени микроскопични плочки, слой след слой. Дебелината на перлата се определя от броя на слоевете и дебелината на всеки слой.

Външният вид на седефа ще се определя от това дали калциевите кристали са „плоски” или „призматични”, от съвършенството, с което са положени плочките, както и от фината и броя на слоевете плочки. Ефектът
красотата на перлата зависи от степента на видимост на тези съвършенства. Това качество на повърхността на перлата се описва като тен на перлата.

Въпреки че формата не влияе на качеството на перлата, търсенето на определени форми има отношение към стойността. За удобство култивираните перли от Южно море са класирани в тези седем категории форми. Няколко категории са допълнително разделени на множество подкатегории:

1) Кръгла;
2) Полукръгли;
3) Барок;
4) Полубарок;
5) Капка;
6) Кръг;
7) Бутон.

Кралицата на красотата на южноморската перла

Индонезия произвежда перли от Южно море, които се култивират от Pinctada maxima, най-големият вид стриди. Като архипелаг с девствена среда, Индонезия осигурява оптималната среда за Pinctada maxima за производство на висококачествени перли. Pinctada maxima в Индонезия произвежда перли с повече от дузина цветови нюанси.

Най-редките и ценни произведени перли са тези със златни и сребърни цветове. Различна гама от деликатни нюанси, наред с други, сребристо, шампанско, брилянтно бяло, розово и златисто, като Imperial Gold Pearl е най-великолепната от всички перли.

Имперската златна цветна перла, произведена от стриди, култивирани в девствени индонезийски води, всъщност е кралицата на перлата от Южно море. Въпреки че индонезийските води са домът на перлата от Южно море, е необходим регламент за контрол на вътрешната търговия и износ, за да се гарантира качеството и цената на перлата. Правителството и свързаните страни имат
изгради по-силни отношения за решаване на предизвикателството.

По отношение на китайските перли, които са култивирани от сладководни миди и се подозира, че имат нисък клас, правителството е предприело някои предпазни мерки, като например издаването на Министерски наредби за рибарство и морски въпроси № 8/2003 за контрол на качеството на перлите. Мярката е необходима, тъй като китайските перли са с ниско качество, но изглеждат много подобни на индонезийските перли. може да се превърне в заплаха за индонезийските центрове за производство на перли в Бали и Ломбок.

Износът на индонезийски перли показва значително увеличение в периода 2008-2012 г. със среден годишен ръст от 19,69%. През 2012 г. по-голямата част от износа е доминиран от естествени перли с 51%.22. Култивирани перли, необработени, следват на далечно второ място с 31,82% и култивирани перли, обработени, с 16,97%.

Износът на перли от Индонезия през 2008 г. беше оценен само на 14,29 милиона щатски долара, преди значително да се увеличи до 22,33 милиона щатски долара през 2009 г. Стойността допълнително

Фигура 1. Индонезийски износ на перли (2008-2012 г.)

се увеличава до 31,43 милиона щатски долара и 31,79 милиона щатски долара съответно през 2010 и 2011 г. Износът обаче е намален до 29,43 милиона щатски долара през 2012 г.

Цялостната тенденция на намаляване продължи през първите пет месеца на 2013 г. с износ от 9,30 милиона щатски долара, което е свиване с 24,10% в сравнение с 12,34 милиона щатски долара през същия период на 2012 г.

Фигура 2. Индонезийска експортна дестинация (2008-2012 г.)

През 2012 г. основните дестинации за износ на индонезийски перли са Хонконг, Австралия и Япония. Износът за Хонконг е 13,90 милиона щатски долара или 47,24% от общия износ на индонезийски перли. Япония е втората по големина експортна дестинация с 9,30 милиона щатски долара (31,60%) и следвана от Австралия с 5,99 милиона щатски долара (20,36%) и Южна Корея със 105 000 щатски долара (0,36%) и Тайланд с 36 000 долара (0,12%).

През първите пет месеца на 2013 г. Хонконг отново беше топ дестинация с износ на перли на стойност 4,11 милиона щатски долара, или 44,27%. Австралия замени Япония на второ място с 2,51 милиона щатски долара (27,04%), а Япония е трета с 2,36 милиона щатски долара (25,47%) и следвана от Тайланд с 274 000 щатски долара (2,94%) и Южна Корея с 25 000 долара (0,27%).

Въпреки че Хонг Конг показа изключителен среден годишен ръст от 124,33% през периода 2008-2012 г., растежът се сви с 39,59% през първите пет месеца на 2013 г. в сравнение със същия период на 2012 г. Износът за Япония също показа подобно свиване от 35,69 %

Фигура 3. Индонезийски износ по провинции (2008-2012 г.)

По-голямата част от износа на индонезийски перли произхожда от провинции Бали, Джакарта, Южен Сулавеси и Западна Нуса Тенгара със стойности от 1000 до 22 милиона щатски долара.

Фигура 4. Износ на перли, национален или култов и т.н. към света по държави (2012 г.)

Общият износ на перли в света през 2012 г. достига 1,47 милиарда щатски долара, което е с 6,47% по-ниско от експорта през 2011 г. от 1,57 милиарда долара. В периода 2008-2012 г. средногодишното е претърпяло свиване с 1,72%. През 2008 г. световният износ на перли достига 1,75 милиарда щатски долара, но през следващите години намалява. През 2009 г. износът беше намален до 1,39 милиарда щатски долара, преди да нарасне до 1,42 милиарда щатски долара и 157 милиарда долара съответно през 2010 и 2011 г.

Хонконг беше най-големият износител през 2012 г. с 408,36 милиона щатски долара за пазарен дял от 27,73%. Китай е втори с износ от 283,97 милиона щатски долара, което представлява 19,28% от пазарния дял, следван от Япония с 210,50 милиона щатски долара (14,29%), Австралия с износ от 173,54 милиона щатски долара (11,785) и Френска Полинезия, която е изнесла 76,18 милиона долара ( 5,17%), за да завършите Топ 5.

На 6-та позиция са Съединените щати с износ от 65,60 милиона щатски долара за пазарен дял от 4,46%, следвани от Швейцария с 54,78 милиона щатски долара (3,72%) и Обединеното кралство, което изнесе 33,04 милиона долара (2,24%). Изнасяйки перли на стойност 29,43 милиона долара, Индонезия се нареди на 9-то място с пазарен дял от 2%, докато Филипините завършиха списъка на Топ 10 с износ от 23,46 милиона долара (1,59%) през 2012 г.

Фигура 5. Дял и растеж на световния износ (%)

В периода 2008-2012 г. Индонезия има най-висока тенденция на растеж от 19,69%, следвана от Филипините с 15,62%. Китай и Съединените щати бяха единствените други износители, които отбелязаха положителни тенденции на растеж съответно от 9% и 10,56% сред първите 10 страни.

Индонезия обаче страда от свиване от 7,42% на годишна база между 2011 и 2012 г., като Филипините имат най-голям годишен ръст от 38,90%, като Австралия е най-зле, която се свива с 31,08%.

Освен Австралия, единствените страни в Топ 10 на износителите, които отбелязаха ръст в износа на перли, бяха
САЩ с ръст от 22,09%, Обединеното кралство с 21,47% и Швейцария с 20,86%.

Светът е внесъл перли на стойност 1,33 милиарда щатски долара през 2012 г., или с 11,65% по-малко от вноса за 2011 г. от 1,50 милиарда долара. В периода 2008-2011 г. вносът претърпя средногодишно свиване от 3,5%. Световният внос на перли достигна най-високия си размер през 2008 г. с 1,71 милиарда долара, преди да спадне до 1,30 долара

Фигура 6. Внос на перли, национални или култови и т.н. от света

милиарда през 2009 г. Вносът показа тенденция на възстановяване през 2010 и 2011 г. с 1,40 милиарда щатски долара и 1,50 милиарда щатски долара съответно, преди да спадне до 1,33 долара през 2012 г.

Сред вносителите Япония оглавява списъка през 2012 г., като внася перли на стойност 371,06 милиона долара за пазарен дял от 27,86% от общия внос на перли в света от 1,33 милиарда долара. Хонконг е втори с внос от 313,28 милиона щатски долара за пазарен дял от 23,52%, следван от САЩ с 221,21 милиона щатски долара (16,61%), Австралия със 114,79 милиона щатски долара (8,62%) и Швейцария на далечното 5-о място с внос от US$47,99 (3,60%).

Индонезия е внесла само 8000 щатски долара перли през 2012 г. и е на 104-то място.

Сценарист: Хендро Джонатан Сахат

Публикуван от: ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ РАЗВИТИЕ НА НАЦИОНАЛЕН ИЗНОС. Министерство на търговията на Република Индонезия.

Ditjen PEN/MJL/82/X/2013